Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Bövühet a baszk autonómia ! Tanulságok a kárpát-medencei magyarság számára

Bövühet a baszk autonómia ! Tanulságok a kárpát-medencei magyarság számára

  2005.06.26. 12:43

Milyen tanulság vonható le a magyarság számára a cikkböl?

Bövühet a baszk autonómia !

Ismét Ibarretxe a miniszterelnök. Kudarcot vallott a madridi kormány

A mérsékelt nacionalista Juan Hosé Ibarretxét választotta meg ismét a hetvenöt fös regionális baszk parlament Baszkföld miniszterelnökének. A kormányfönek ez a harmadik négyéves megbízatása.Ibarretxét egyszerü többséggel, 34  szavazattal választották újra, ellenfele a szocialista Patxi Lopez volt.

Végre elmozdult a holtpontról a baszkföldi parlementben kialakult helyzet. A Batasuna párthoz közel álló Baszkföldi Kommunista Párt (EHAK) kilenc képviselöje közül ketten az ügyvezetö baszk miniszterelnökre, Juan José Ibarretxére szavaztak , és ezzel 1998 és 2001 után hamadszor is megválasztották a tartomány miniszterelnökének. A jelenk szerint egyelöre szertefoszlottak ellenlábasa , a baszk szocialista Patxi Lopez és a madridi kormány reményei, hogy parlamenti eszközökkel akadályozhatja meg a mérsékelt baszk nacionalista JUan José Ibarretxe autonómiabövítö tervezetének valóra váltását.

A döntés több mint két hónapig tartó huzavona és háttértárgyalás után született meg az április közepén tartott tartományi választások után. Nem volt kicsi a tét : a szocialistqa madridi kormány egyszerre akarta megszerezni a  baszk tartományt a mérsékelt nacionalistáktól, és közben az ETA-t is el akarta távolítani a baszk politikai életböl. Mára kiderült egyik célját sem érte el, mert az ETA politikai szárnya, a BAtasuna ravasz húzással egy jelentéktelen pártra adta  szavazatait, amely annyi szavazatot szerzett, hogy kívülröl befolyásolhatja a parlament munkáját, szerda este pedig a madridi kormány ellenjelöltje is alulmaradt.

Az EHAK (Baszkföldi Kommunista Párt) szavazatainak azonban ára van, a mérsékelt nacionalista Juan José Ibarretxe közv etlenül a szerdai szvazás elött bejelentette, tárgyalóasztalhoz kell ülni az összes párttal,beleértve az egyébként 2002-ben betiltott- Batasunát is. rdekesség, hogy a szocialisták és a mérsékelt nacionalisták ugyanazt követelik az ETA-tól a tárgyalások elöfeltételéül: a látszólag meggyengült ( nemzetidal megj. szélsöbaloldali )terrorszervezet jelentse be, hogy végleg felhagy a fegyveres harccal. Ez a követelés azonban egyelöre süket fülekre talált az ETA vezetöségében,mert valahányszor nem a neki megfelelö lépést tette José Luis Zapatero kormánya vagy Juan José Ibarretxe, azonnal bomba robbant az ország valamelyik pontján. Az újraválasztott baszk miniszterelnöknek az a végsö célja, hogy választási programja értelmében népszavazást rendezzen tervezetéröl, amelynek jóváhagyása esetén a tartomány csak névlegesen tartozna Spanyolországhoz.

(Magyar Nemzet 2005.június 24.péntek,Sobieski Tamás beszámolója)

Milyen tanulság vonható le a magyarság számára a cikkböl?

1. A cikkböl még azok számára is, akik nem fogalkoznak az autonómia kérdésével egyértelmüen kiderül, hogy milyen egy nemzetrész  számára a valódi önrendelkezés gyakorlata, melyet a területi autonómia biztosít, szemben az agyonszajkózott RMDSZ (Markó Béla) és MKP (Bugár Béla)valamint a VMSZ (Kasza Jószef) által képviselt semmitmondó "kulturális " autonómiával ? A Baszkföldi Autonóm Tartománynak:

a. saját parlamentje van

b. saját miniszterelnöke van

c. függetlenül attól az országtól ,melyben az autonóm tartomány található saját maguk által szervezett regionális parlamenti választásokon választják meg képviselöiket

d. függetlenül az országtól , ahol az autonóm tartomány található itt az autonóm tartomány parlamentje népszavazást rendelhet el bármlyen kérdésben, akár abban kérdésben is, mely dönthet a tartomány jogállásáról, azaz az önálló államforma létrehozásáról, akár Spanyolországtól való elszakadásáról is ! Ha a népszavazás az elszakadás mellett dönt, jogi akadálya ennek nem lehet. Ahogyan ebben az esetben is látjuk a népszavazás kiírása is az autonómiában élö embereken és parlamentjén múlik . Erdélyben igyekeznek minden erövel megakadályozni a népszavazás kiírását a területi autonómia létrehozásának ügyében, nemcsak a román politikusok, hanem az RMDSZ is fél ennek sikerétöl. Az RMDSZ politikai monopolhelyzetét féltve kollaborál a román kormánnyal, pedig egy saját székelyföldi parlamentben is politzálhatna ,de itt  lehet hogy csak ellenzéki pozícióból, de ezt nem akarja. A lényeg : az elszakadás eldöntése céljából a Baszkföldön élö emberek jogilag megtehetik, hogy népszavazással döntenek sorsuk felöl. A mi esetünkben egy ilyen jogi fordulat a békés trianoni revíziót is jelenthetné a magyarlakta területeken.

2. Milyen pártok állnak szemben egymással Baszkföldön, milyen szemléletü az egész baloldal szemben a magyarországi "szocialistákkal" ?

a.  a kommunisták (EHAK), a szocialisták ( baszk szocialista és egyben a madridi kormány képviselete is a választásokon) és szélsöbaloldali betiltott terroristák (ETA, Batasuna Párt), valamint a mérsékelt nacionalisták állnak egymással szemben,az utóbbiak képviselöje Ibarretxe annyira " mérsékelt nacionalista", hogy miniszterelnöki választási programja értelmében népszavazást kezdeményez Baszkföld Spanyolországtól való elszakadása ügyében.

b. azt látjuk, hogy a kommunisták képviselöi mind nemzeti érzelmüek ,hisz a Baszkföldi Kommunista Párt tagjai a mérsékelt nacionalista minszterelnökre Ibarretxére szavaztak ( nálunk vagy a szomszédos országokban, a külhoni magyarság soraiból egy ilyen a "mérsékelt nacionalista" minszterelnök már szélsöjobboldali, közveszélyes, hazaáruló, fasiszta,  Európa békéjét veszélyeztetö személy megbélygzést stb.stb.  kapna). Tehát Baszkföldön a baloldal képviselöi külömbözö mértékben ,de mind nemzeti érzelmüek, baszkok ! A baszk parlament az alkotmányában baszk nemzetröl beszél. Mikor mondhatjuk el ezt a mai magyar kommunistákról és a magukat szocialistáknak valló kormánypárti politikusokról és nemcsak politikusokról, hanem föleg az öket megszavazó tömegröl, hogy nemzeti érzelmüek ? (lásd a kettös állampolgárságról szóló gyalázatos ellenkampányt és szavazatokat).

3. A szélsöséges megnyilvánulásokat, az ártatlan életeket kioltó terrorcselekményeket a szélsöbaloldali ETA végzi . Az ETA akkor is robbant, ha a madridi szocialisták nem azt teszik, amit az ETA szeretne, és akkor is, ha a baszkföldi kommunisták vagy szocialisták,vagy baszkföldi parlament nem azt teszi ,amit ök szeretnének. 

4. Érdemes odafigyelni, arra,hogy mit mondott II.János Pál pápa 1995-ben, föleg most, amikor a napokban az erdélyi Magyar Polgári Szövetség a Szentatya segítségét kérte a magyar nemzetrész önrendelkezési küzdelmének támogatása ügyében.

Részlet II. János Pál pápa beszédéböl a nacionalizmustról ,mely 1995.október 5-én hangzott el az ENSZ-ben:

"Az 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozata ékesszólóan tárgyalja a szenmélyiségi jogokat, de nincs még hasonló nemzetközi egyezmény, mely megfelelöen módon összevetné a nemzetek jogait. Olyan helyzetröl van szó, amelyet a világ igazságossága és szabadsága tekintetében felvetett sürgetö kérdései miatt alaposan meg kell fontolni...

Egy nemzet egyéb jogait megelözöen feltételezzük a létezéshez való jogát: senki, sem állam, sem másik nemzet, sem nemzetközi szervezet nincs feljogosítva arra, hogy egy adott nemzetet LÉTEZÉSRE MÉLTATLANNAK TARTSON...

A létezéshez való jog természetesen minden nemzet számára magában foglalja a saját nyelvhez és kultúrához való jogot,melynek révén a nép kifejezi és elömozdítja eredeti szellemi SZUVERENITÁSÁT...

Minden nemzetnek joga van SAJÁT ÉLETÉT SAJÁT HAGYOMÁNYAI SZEREINT ALAKÍTANIA, kizárva természetesen az alapvetö emberi jogok bármiféle megsértését és kiváltképpen a kisebbségek elnyomását...

Tisztázni kell a LÉNYEGI ELTÉRÉST A NACIONALIZMUS EGÉSZSÉGTELEN, MÁS NÉPEK ÉS KULTÚRÁK MEGVETÉSÉT HIRDETÖ FORMÁJA ÉS A PATRIOTIZMUS KÖZÖTT, AMELY VISZONT A SAJÁT ORSZÁG IRÁNT TÁPLÁLT EGÉSZSÉGES SZERETET. A valódi patriotizumus soha nem próbálja saját nemzetének javait a többi kárára elömozdítani. "

Forrás: Enzo Bianco: Meg nem írt levél az európaiakhoz (Íme egy antológia,kevés híján enciklika II.János Pál , Európával kapcsolatos beszédeinek részleteiböl), 2000.

5. Megjegyzés a fenitekhez: Spanyolországban 7 autonóm régió és 4 hivatalos nyelv van. Az erdélyi MPSZ nagyon helyesen cselekszik, csak egyelöre nem halljuk és nem látjuk, hogy a kárpát-medencei "magyar politikai elit" ezt hangzatosan támogatná ! 

 

nemzetidal

 

Íme magyar valóság a témához kapcsolódó linkekkel az Erdély ma honlapról:


Megdöbbentette a román álláspont az MPSZ-t
[ 2005-06-26 - 12:11:41 ]
A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Gyergyószéki Szervezete meglepetéssel értesült a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma közleményéről, miszerint nem szándékszik párbeszédet folytatni az autonómia kérdéséről. Az MPSZ célja a javasolt párbeszéddel az, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást a területi autonómiával kapcsolatos elgondolásaikról, hogy tisztázzanak olyan félreértéseket, gyanakvásokat és félel-
meket, amelyek a két nép közötti jobb együttműködést akadályozzák. >>>


Az EU-tagországok miniszterelnökeihez fordul az MPSZ
[ 2005-06-24 - 07:44:59 ]
Levélben fordul a Magyar Polgári Szövetség az EU-tagországok miniszterelnökeihez, a csatlakozási főbiztoshoz, és kezdeménye-
zik a trianoni döntés jóvátételét, az autonómiaformák szavatolá-
sát a diktátum révén kisebbségbe szorult nemzeti közösségek számára — döntöttek sepsiszéki kezdeményezésre az MPSZ Székelyudvarhelyen megtartott országos elnökségi ülésén. >>>


Román civilek véleménye: időpocsékolás lenne az autonómiáról vitázni
[ 2005-06-23 - 08:39:28 ]
Nem kíván párbeszédet folytatni az autonómiáról a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma a Magyar Polgári Szövetség gyergyószéki szervezetével. E két székelyföldi megye románságának érdekeit képviselő fórum érvelése szerint, maga az autonómia témája alkotmányellenes, ennek vitatása pedig csupán idővesztés. >>>


A pápához fordul a Magyar Polgári Szövetség
[ 2005-06-23 - 07:17:24 ]
A Magyar Polgári Szövetség vezetősége legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy levelet küld XVI. Benedek pápának, és támogatását kéri az autonómiáért és a szubszidiaritás elvének megszilárdításáért folytatott harcban. Az MPSZ a sepsiszentgyörgyi szervezetének kezdeményezésére az EU-tagállamok kormányfőinek is levelet küldenek, amelyben sürgetik „a trianoni döntés következményeinek orvoslását, és az autonómiaformák garantálását a romániai nemzeti kisebbségek számára". >>>

 

 

 

 

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon