Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : A Rongyos Gárda, Rákóczi örököse kilencven éve visszaadta, amit elvettek: Sopron, a Leghűségesebb Város

A Rongyos Gárda, Rákóczi örököse kilencven éve visszaadta, amit elvettek: Sopron, a Leghűségesebb Város

  2011.12.17. 17:07

2011. december 12. 17:48
Hunhír.info

1921. december 14-én, népszavazás döntött Sopron hovatartozásáról - a Trianonban elszakított területeken egyedüliként. A korabeli feljegyzések szerint még a holtak is szavaztak. A Rongyos Gárda harcai után a város és nyolc falu Magyarországot választotta, kiérdemelve a Civitas Fidelissima címet. Dicsőség a hősöknek, az igazi magyaroknak, Prónaynak, Héjjasnak, és a kecskeméti tanyavilág önzetlen, bátor hadfijainak. De dicsőség azoknak a német ajkú, jobbára bajor származású, magyarrá lett embereknek, akik hazánkat választották. Bár hazánk esetében egyedi volt, de nem áll példa nélkül, hogy az első világháború után népszavazás döntött egy-egy terület hovatartozásáról. Karintiában, a Klagenfurti-medence vegyes osztrák-szlovén lakossága 59 százalékos többséggel döntött Ausztria mellett. Felső-Szilézia 10 ezer négyzetkilométeres területén 720 ezer fő Németország, 480 ezer fő Lengyelország mellett voksolt. Közel 300 ezer jogosulatlan szavazatot meg kell semmisíteni, végül a terület kétharmadát Németország kapta meg. A Hunhír.info a hiteles történelmi tények és adatok alapján indítja meg sorozatát Trianon egyedüli, máig élő revíziójáról, ellensúlyozandó a liberális rátelepedést a témára, amely eddig nem szerelt kiemelten a libsi tollnokok repertoárján.


A magyar külpolitika hozzáállása mellett a rongyosok dicsőséges haditettei hoztak eredményt az 1921. december 14–16-án tartott referendumon, ahol Trianonban elcsatolt területeken egyedül Sopron és a szomszédos nyolc falu lakossága dönthette el, hogy Ausztriában, vagy Magyarországon kíván-e élni. A mindössze 255 négyzetkilométeres terület lakossága annak ellenére döntött Magyarország mellett, hogy a német nemzetiség enyhe többséget alkotott. Például a soproni Stornók, a hagyományosan német gyökerű nagypolgárok is szívre tett kézzel esküdtek fel a magyar zászlóra.

Bár hazánk esetében egyedi volt, de nem áll példa nélkül, hogy az első világháború után népszavazás döntött egy-egy terület hovatartozásáról. Karintiában, a Klagenfurti-medence vegyes osztrák-szlovén lakossága 59 százalékos többséggel döntött Ausztria mellett. Felső-Szilézia 10 ezer négyzetkilométeres területén 720 ezer fő Németország, 480 ezer fő Lengyelország mellett voksolt. Közel 300 ezer jogosulatlan szavazatot meg kell semmisíteni, végül a terület kétharmadát Németország kapta meg.

A trianoni békeszerződés aláírása, 1920. június 4. után Magyarországon még nem volt nyugalom, nem volt „tiszta a helyzet”. A román és a cseh csapatok szép lassan visszavonultak a békeszerződésben lefektetett határokig, a szerb katonaság azonban továbbra is megszállás alatt tartotta Baranyát, az osztrákok pedig még nem tudtak bevonulni Burgenland területére. A békeszerződés egyébként ekkor még nem lépett életbe, hiszen a Magyar Országgyűlés csak 1920 novemberében ratifikálta, és a következő év július 26-án jelent meg a törvénytárban, azaz ekkor emelkedett törvényerőre.

Ezalatt pedig a Szent Korona testéből elszakított, addig nem létező csinált tartományt,Burgenlandot irreguláris katonaság, a Rongyos Gárda uralta, amely a lakosság segítségével időről időre visszaverte a terület átvételére érkező osztrák csapatokat.
A gárda, vagy ahogyan még magukat nevezték, a „felelőtlen elemek” – azaz függetlenek, „senkinek nem tartoznak felelősséggel” – az ország minden részéből összegyűlt volt katonákból, hazafiakból, juhászokból parasztokból és értelmiségiekből álltak, és Burgenland teljes, 4000 négyzetkilométeres területét ellenőrzése alatt tartották. A szociálliberális " történészek" mostani állításai ellenére a Rongyos Gárda tevékenységét nem lehet a Bethlen-kormány utasításaihoz kötni, hiszen ők megegyezésre törekedtek a területfoglalókkal.

A magyar külügy álláspontja az volt, hogy a szerb csapatok kivonulásával párhuzamosan hazánk is megkezdi az Ausztriának ítélt terület átadását. A szerbek visszavonultak, ám Burgenlandot az osztrákok nem tudták „átvenni”: a területen felkelés folyik, a magyar kormány tehetetlen – hangzott Bethlen István miniszterelnök magyarázata.

Kormánypárti politikusként Gömbös Gyula tartotta a kapcsolatot a felkelőkkel, akik azonban sokáig nem voltak hajlandók eleget tenni a Budapestről érkező, egyre türelmetlenebb felszólításoknak.

Végül 1921. október 11-én Velencében, olasz közvetítéssel kompromisszumos megoldás született. Magyarország átadja a 280 ezer lakosú Burgenlandot – köztük mintegy 60 ezer magyar – Ausztriának, cserébe Sopron és a környező nyolc falu hovatartozásáról népszavazás dönthet. Bár „csak” 255 négyzetkilométerről és körülbelül 50 ezer lakosról volt szó, a népszavazás kierőszakolása nagy eredménynek számított, hiszen ez volt az egyetlen olyan magyar területi igény, amelyet a békekonferencia nagyhatalmai végül elfogadtak.

A Bethlen-kormány tehát hatalmas sikernek könyvelte a velencei megállapodást, úgy vélte, ezzel mindent elért, amit lehetett, és hozzákezdett a gárda feloszlatásához. Prónay azonban, a kemény katonaember, és önzetlen magyar hazafi nem volt hajlandó megalkudni. Az ellenőrzése alatt álló területen még október kikiáltotta Felsőőrött a független Lajtabánságot, amely november 10-ig állt fenn. A bánságot Amerika is elismerte.

Végül a Rongyos Gárda letette a fegyvert, és 1921. december 14-16. között megtartották a népszavazást. Az urnák elé járulhatott minden olyan, 20. évét betöltött ember, aki a népszavazásra kijelölt terülten született, helyi illetőséggel vagy 1921 óta állandó lakóhellyel bírt. A voksolás titkos volt, Magyarországra kék, Ausztriára sárga cédulával lehetett szavazni. Sopronban 1921. december 14-én, Brennbergbányán 15-én, a környéki falvakban - Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kopháza, Nagycenk, Sopronbánfalva - 16-án volt a szavazás.

Villani Frigyes zsidó származású báró, egy megalkuvó, antantbarát hivatalnok a szövetségközi katonai misszió mellett működő képviselő tartott tőle, hogy a többség Ausztriára szavaz, s titkon ő is ebben reménykedett. A szombathelyi Kovács-szállóban lévő lakosztályából állandóan Pestre telefonálgatott, hogy mit kéne tennie a kormánynak a rongyosokkal, ha az osztrákok győznek.

Az osztrákok a népszavazás elhalasztását kérték, majd távolmaradással fenyegetőztek és azzal, hogy nem fogják elismerni az eredményt. Egyes osztrák fegyveres csoportok pedig fogadkoztak, hogy ha kedvezőtlen lesz a szavazás kimenetele, betörnek a területre. Mindezek ellenére a szavazás békésen lezajlott, Sopronban 72,8 a falvakban 45,4 százalék szavazott Magyarországra. A végeredményt 17-én hirdették ki. A 24 ezer szavazóból Magyarországra 15 304 fő, 65,1 százalék, Ausztriára 8227 fő, 34 százalék voksolt, 502 szavazatot érvénytelenítettek.

Sopron városa az 1922. évi XXIX. tc. értelmében elnyerte a Civitas Fidelissima, azaz a Leghűségesebb Város címet.

 

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!