Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Magyar-magyar viszályt hozott az év az fn.hu szerint -visszatekintés

Magyar-magyar viszályt hozott az év az fn.hu szerint -visszatekintés

  2007.12.21. 23:41

Belviszályokat és konfliktusokat hozott a 2007-es év a határon túli magyar szervezetek között. Erdélyben az EP-be való bekerülést is veszélybe sodorta a széthúzás, Felvidéken meglepő személyi fordulat történt, Kárpátalján folytatódik az ellenségeskedés. Egyedül a Délvidéken kezdődött párbeszéd, ott is olyan fenyegető külső tényezők nyomására, mint a Koszovó elszakadásával járó menekülthullám.

nemzetidal.gportal.hu szerkesztői megjegyzés a cikkhez: a külhonban élő magyarság bebetonozott képviselői már régen nem a magyar érdekeket képviselik, ezért törvényszerű és szükséges egy olyan egészséges RMDSZ-el , MKP-val és VMSZ-el szembenálló ellenzék felülkerekedése, amely nem a megosztottságot, hanem az egészséges nemzetvédelmet és magyar érdekképiselet felszínre törését jelenti. Azok értelmezik ezt megosztásnak, akik ott vannak a húsosfazéknál és továbbra is csak az a biznyos húsosfazék érdekli őket.

Az RMDSZ-re, MKP-ra és VMSZ-re ráfér a megújulás, amely enyhe kifejezés, a megtisztulás lenne inkább a helyénvaló megfogalmazás - a visszahúzó és nem magyar érdekeket képviselő belső magtól kellene megszabadulni, melyre tudjuk egyik régi párt sem képes. Ezért kellenek az új pártok és mozgalmak. Azért kell az SZNT, az EMNT, a délvidéki MPSZ, a VMDP és a Commora Aula is,mert a valódi független magyar érdekvédelmet, az autonómia ügyét egyik megkövesedett régi párt sem képes már képviselni az elszakított részeken.

nemzetidal.gportal.hu szerkesztő


 

Példátlan volt az is, hogy a magyarországi rangos közszereplők közül sokan olykor az erdélyi megosztás elősegítőivé váltak. A kettős sikernek tekintett EP–választás megítélése sem egyértelmű, hiszen a Tőkés László és a Markó Béla vezette RMDSZ közti több hónapos, a közös jelölésről folyó eredménytelen tárgyalássorozatot követően kizárólagosan a többségiek érdektelenségének és választói passzivitásának köszönhető a magyarok győzelme. Miután mind Tőkés László, mint a szövetség két jelöltje is bejutott az Európai Parlamentbe, többen felvetették: itt lenne az ideje a tanulságok levonásának és a párbeszéd újrakezdésének, hogy újra lehessen gondolni a romániai magyar politikai képviselet kérdését.

Ma az erdélyi magyar-magyar ellentétek minden korábbinál erőteljesebbek, a törésvonalak immár szakadékoknak tűnnek. A „dicsőséges kudarc” következményeként két RMDSZ-politikus (Winkler Gyula volt miniszter és Sógor Csaba református pap)  mellett egy független, és a szintén református pap és RMDSZ–tag, Tőkés képviselheti Brüsszelben a sikerekben csalódott, megosztott erdélyi magyarságot. Markó immár fél éve nem miniszterelnök–helyettes, Nagy Zsolt lemondásra kényszerített miniszter pedig kénytelen volt hátat fordítani a politikának.

Következik 2008, az önkormányzati és általános választások esztendeje, a román parlamenti küszöb ötszázalékos, a várható országos választási részvétel pedig aligha lesz még egyszer 30 százalék alatt. Így megegyezés és összefogás nélkül a magyarok parlamenti képivselete is kérdésessé válhat.

Tisztújítás nagytakarítással Szlovákiában?

„Amit nyolc éven át építettek, a nagy látszategység most egy pillanat alatt összeomlott” – nyilatkozta a szlovákiai magyarság országos napilapjának, az Új Szónak Huncik Péter a Magyar Koalíció Pártjában bekövetkezett elnökváltás után, 2007 áprilisában. A kisebbségi szakértő ezzel arra, az utóbb eszkalálódott és mindmáig a közhangulatot kedvezőtlenül befolyásoló pengeváltásra utalt, melynek főszereplői az idei MKP-kongresszuson megerősödött Duray Miklós és a leváltott pártelnök, Bugár Béla. A tárgya pedig Bugár, illetve Duray esetleges kommunista titkosszolgálati érintettsége.

A csaknem teljes körű tisztújítást hozó, Révkomáromban március 31-én megtartott MKP-kongresszuson a jól taktikázó Csáky Pálnak sikerült papírformát borítania és minimális szavazatkülönbséggel legyőzte Bugárt. Ezzel kezdetét vette egy olyan hangsúlyeltolódás, amely az MKP előző nyolc esztendejére is rácáfolva, a korábban mindig koalícióképes magyar pártot politikai karanténba kényszerítette.

Az MKP „bugártalanítása”, a kitűnő magyarországi ellenzéki kapcsolatokkal rendelkező Duray Miklós öntörvényű politikai és médiaszereplései értelemszerűen a belső konfliktusok kiéleződéséhez vezettek, miközben jelentősen csökkent a párt elfogadottsága az egyre inkább elbizonytalanodó magyar közösségben. A kongresszusi végkifejlet vesztesei sem tekintik egyszer s mindenkorra eldöntöttnek a fordulatot és nem véletlen, hogy olykor pártszakadásról vagy éppen új párt megalakításáról röppennek fel hírek.

2007-ben ráadásul a szlovák környezet sem segített zárni a sorokat: a Benes–dekrétumok napirendre kerülése, a megoldatlan Malina Hedvig-ügy és a minden korábbinál hűvösebb magyar-szlovák viszony utólag is hiteltelenítik az MKP elmúlt nyolc évének eredményeit.

Konszolídált ellenségeskedés Kárpátalján

Kárpátalján a fennállásuk óta hagyományosan vetélkedő két magyar szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közötti viszony konszolidáltan barátságtalannak mutatkozott 2007-ben is. A szeptember végi előrehozott választások előtt látszott némi remény arra, hogy az érdemi párbeszéd beinduljon. Sőt arra is, hogy a hosszabb ideje tervezett konzultációs érdekegyeztető fórum, az Ukrajnai Magyar Egyeztető Tanács is létrejöjjön. Utóbb kiderült, hogy csupán választási taktikai megfontolások csillantották fel a kiegyezés lehetőségét.

A múlt heti UMDSZ-kongresszuson nem történtek fontos személyi változások és az egységes szervezet létrehívásának az igénye kiemelt célkitűzésként fogalmazódott meg. Elmaradásának felelőseként a KMKSZ-t jelölték meg. A jövő tavasszal esedékes KMKSZ-közgyűlésen sem prognosztizálható személyi változás, ott várhatóan az egységes szervezet létrejöttének az akadályát az UMDSZ-ben fogják látni. A sokat megélt és most a schengeni határokon kívülre szorult Kárpátalja magyarsága számára az lenne a meglepőbb, ha valóban kiegyeznének.

 

A Kárpát-medencében élő magyar közösségek közül paradox módon éppen a legkritikusabb helyzetben levő, a délvidéki magyarság politikai elitje tudja a közelgő év végi zárszámadás készítésekor a legpozitívabb üzenetet közvetíteni saját közössége számára. Miközben Koszovó függetlenségének egyoldalú kinyilvánítása csak napok, hetek kérdése és ennek várható következményeképpen a vajdasági etnikai arányok magyarokat hátrányosan érintő átrendeződése egyre fenyegetőbb veszélyként jelentkezik, áttörés következett be a délvidéki magyar-magyar viszonyban: közel tizenhárom esztendő gyakran kudarcokat hozó civakodását, sőt olykor nyílt háborúskodását felváltani látszik az érdemi párbeszéd, a szóértés és az együttműködés.

Délvidék mindenhol példa lehet

A négy magyar politikai szervezetnek a közös magyar elnökjelölt személyében való megegyezése előrevetíti: jó eséllyel indul be a délvidéki magyarok politikai egységesülése. Ennek jelentősége külön értékelendő annak tükrében is, hogy Szerbiában jövőre, az államfői mellett vajdasági (tartományi) és helyhatósági választások is lesznek.

A délvidéki együttes fellépés nemcsak a szűkebb közösségnek tud és akar üzenni, hanem – amint azt Ágoston András VMDP elnök külön is hangsúlyozta – bevallottan a többi egymással vetélkedő és egymást gyengítő Kárpát-medencei testvérközösségnek is. Nemcsak az évek óta viszálykodó horvátországiaknak és kárpátaljaiaknak, hanem a korábban pozitív példának tekintett, de mára egyre inkább szembefeszülésekkel, belső konfliktusokkal terhelt „nagyobbik testvéreknek” is, az erdélyieknek és felvidékieknek.

Pásztor  VMSZ-elnök államelnöki jelölése mellett a szemléletváltást mutatja a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlése, ahol a bekövetkezett, fiatalítást is hozó radikális személyi változások egy pragmatikus politikai gyakorlat érvényesítését tették lehetővé.

Megosztott erdélyi magyarság


2007 történései egyértelművé tették Erdélyben: a megosztottság eddig nem látott mértéket öltött. A szembefeszülés a joggal kárhoztatott hazai békétlenségnél is erőteljesebb. Ezt leginkább az áprilisi, Basescu államfő elleni bizalmatlansági népszavazás (ahol az RMDSZ az elnök ellen kampányolt, ám ennek ellenére a referendumon résztvevő magyarok többsége megszavazta a bizalmat a politikusnak) és annak székelyföldi utóélete, majd hangsúlyosan a novemberig húzódó EU–parlamenti választás körül kialakult helyzet is egyértelműen bizonyította.

Forrás: www.fn.hu nyomán

nemzetidal.gportal.hu szerkesztői megjegyzés: a külhonban élő magyarság bebetonozott képviselői már régen nem a magyar érdekeket képviselik, ezért törvényszerű és szükséges egy olyan egészséges RMDSZ-el , MKP-val és VMSZ-el szembenálló ellenzék felülkerekedése, amely nem a megosztottságot, hanem az egészséges nemzetvédelmet és magyar érdekképiselet felszínre törését jelenti. Azok értelmezik ezt megosztásnak, akik ott vannak a húsosfazéknál és továbbra is csak az a biznyos húsosfazék érdekli őket.

Az RMDSZ-re, MKP-ra és VMSZ-re ráfér a megújulás, amely enyhe kifejezés, a megtisztulás lenne inkább a helyénvaló megfogalmazás - a visszahúzó és nem magyar érdekeket képviselő belső magtól kellene megszabadulni, melyre tudjuk egyik régi párt sem képes. Ezért kellenek az új pártok és mozgalmak. Azért kell az SZNT, az EMNT, a délvidéki MPSZ, a VMDP és a Commora Aula is,mert a valódi független magyar érdekvédelmet, az autonómia ügyét egyik megkövesedett régi párt sem képes már képviselni az elszakított részeken.

nemzetidal.gportal.hu szerkesztő


Kapcsolódó cikk:

Az RMDSZ román nyelvű alapszabályában szó nincs az autonómiáról
2007.12.23. 00:18, kuruc.info

Az annak idején Ceausescu-t szolgáló szekus RMDSZ-vezetők a párt román nyelvű alapszabályából egyszerűen kihagyták az autonómia fogalmát, de jó ügynökhöz méltóan a Magyar Polgári Szövetséget vádolják csalással. Nem csapta be a Magyar Polgári Szövetség azokat, akik aláírták a párt bejegyzéséhez szükséges íveket — reagált Gazda Zoltán sepsiszéki elnök Márton Árpád RMDSZ-es képviselő korábbi kijelentésére.

Márton egy sajtótájékoztatón az elmúlt tizenhét év legnagyobb átverésének nevezte az MPSZ aláírásgyűjtési akcióját, véleménye szerint az emberek annak tudatában támogatták az új politikai alakulatot, hogy annak statútumában, programjában szerepel majd az autonómia, de utólag kiderült, hogy egyik dokumentumban sincs említés az önrendelkezésről.

Gazda elmondta, nem az autonómia, hanem a választás szabadságának jelszavával gyűjtötték a kézjegyeket, így nem csapták be támogatóikat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az RMDSZ megtévesztette nemcsak a választókat, de a román hatóságokat is, alapszabályzata magyar változatában ott van ugyan az autonómia mint célkitűzés, de a hivatalos román dokumentumban nem szerepel. Gazda elmondta, a román nyelvű statútumot sehol nem sikerült fellelniük, nincs rajta a szövetség honlapján sem, de egy RMDSZ-es tisztségviselő megerősítette gyanújukat.

Az elmúlt hetekben nemcsak Márton Árpád, de több vezető RMDSZ-es politikus (Kelemen Hunor, Demeter János stb.) rótta fel azt, hogy az eljövendő magyar párt alapszabályzatában nem szerepel az autonómia, szemben az RMDSZ-ével, amely nemcsak szavak szintjén, de alapszabályzatában is vállalja az önrendelkezés kiharcolását.

(Farkas Réka, Háromszék)


Emlékeztető az egy évvel ezelőtti archív cikkeinkből:

Koszovóról beszél, de Erdélyre gondol - A román elnök a kisebbségek kollektív jogai ellen
  2006.12.18. 16:49  

2006. december 17. Vajdaság Ma -Traian Basescu román elnök szerint Koszovó esetében olyan megoldást kell találni, amely nem kérdőjelezi meg Szerbia területi egységét. „Nem kell kollektív jogokat adni egy nemzeti kisebbségnek, amely szuverén és független állam területén van” – idézi a románok államfőjét a Beta hírügynökség. Tovább >>

Tismăneanu-jelentés: román beismerő vallomás a magyarok számára is ?
  2006.12.22. 20:03  

2006. december 21. Vajdaság Ma - Először ismeri egy hivatalos dokumentum Romániában az 1989 előtti rezsim kisebbség- és magyarellenes politikáját. "Noha a kommunizmus áldatlan hatásai egyazon módon érintették Románia valamennyi polgárát nemzetiségre való tekintet nélkül, néhány területen a kommunista hatóságok politikája különösképpen hátrányosan hatott a magyar kisebbség tagjaira veszélyeztetve közösségi létét, illetve hagyományai, nyelvi és kulturális identitása megőrzését" - áll abban a jelentésben, amely a kommunizmus hatásait vizsgálja. A Vladimir Tismaneanu vezette bizottság által összeállított dokumentum alapján ítélte el a héten az államfő a kommunizmust, "illegitimnek és gyilkosnak" nevezve azt. Tovább >>

 

Az RMDSZ tovább rombol ! Markó nem kér a „fellegekben járó székelyekből"
  2006.12.22. 19:32  

Erdély Ma, 2006.12.22. Az RMDSZ szombaton lezajlott „miniparlamenti ülésén" Sógor Csaba szenátor többek között azokról az okokról is említést tett, amelyek miatt számos székelyföldi önkormányzati tisztségviselő indult és jutott be függetleneként. Erre reagálva Markó Béla kijelentette, hogy ő személy szerint nem tud azonosulni a fellegekben járó székelyekedéssel, nem tartja célravezetőnek ezt a fajta melldöngető politizálást. Tovább >>

 

Az RMDSZ megpróbálja lejáratni a népszavazást
  2006.12.22. 11:25  

Erdély Ma, 2006.12.21.Albert Álmos szerint hiteltelen a népszavazás - Tovább >>

 

Erősödő szlovák sovinizmus - Keveslik a szlovákok a felvidéki magyarok szlovák nyelvhasználatát - Magyar autonómiát !
  2006.12.22. 10:48  

2006.12.21., DunaTV Szülőföldünk nyomán. Keveslik a szlovákok a felvidéki magyarok szlovák nyelvhasználatát - A szlovák kulturális miniszternek 2001-től minden év végén elemzést kell benyújtania a kormány felé, hogyan tartják be a hivatalokban a nyelvtörvényt Szlovákiában. Az új kabinet tárcavezetője kifogásolta a magyarok hétköznapjaiban a szlovák nyelv használatát. A miniszter kifogásolta, hogy a magyarlakta déli területeken néhány magyar felirat nagyobb a szlováknál.... ... Az orvosok sok helyütt csak anyanyelvükön beszélnek páciensükkel, sőt a hivatalnokok is, akiket egyébként a galántai és érsekújvári járási hivatal vezetője írásban szólított fel, hogy a községházán használják a szlovákot. Tovább >>

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY