Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Commora Aula: Pozsonytól Királyhelmecig területi autonómia

Commora Aula: Pozsonytól Királyhelmecig területi autonómia

  2007.04.27. 09:25

2007.4.24 www.commora.hu nyomán nemzetidal.gportal.hu. A Commora Aula autonómia-tervezete szerint a "Felvidéki Autonómia Környék" Pozsonytól egészen Királyhelmecig egy egységes területet alkotna. Az autonóm tartomány területének a behatárolásához kiindulópontként az 1918. december 6-án aláírt Hodza-Bartha megállapodást tekintené, mely Milan Hodľa, a csehszlovák kormány megbízottja és Jászi Oszkár tárgyalásaiból jött létre. A benesi prágai vezetés ezt nem fogadta el, látva a Károlyi-kormány gyengeségét többet akart, ezért ejtette a Hodza-Bartha megállapodást. Ennek ellenére alaptételei, ami az etnikai határok megjelölését, behatárolását illeti ma elfogadható lenne. A Commora Aula álláspontja szerint ez az első olyan dokumentum, amely közös magyar-szlovák megállapodásnak tekinthető a szlovák-magyar etnikai határok vonatkozásában,melyre hivatkozni is lehet ( bár tudjuk voltak ezen a határon túl olyan vegyesen lakott területek, falvak, városok ahonnan a magyarságot a szlovákok asszimilálták és mára már magyar szót ezekben a helységekben nem hallhatunk és csak a megmaradt kulturális emlékeink utalnak a magyar múltra).A felvidéki magyarságnak éppúgy mint a katalánoknak vagy déltiroli németeknek vagy akár a baszkoknak - és még sorolhatnánk a példákat, joga van a teljes jogú önrendelkezésre, joga van egy olyan területi autonóm tartomány létrehozására, ahol azonos jogokat élvez a úgy a magyar, mint a szlovák náció az élet minden területén ( ENSZ: "1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre..." (Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya I.rész,1.cikk,1.bekezdés) ).Az ENSZ Egyezségokmányát Szlovákia is aláírta.

A jelenlegi Szlovákia területén a magyarok és szlovákok közötti jogegyenlőség, a szabad nyelvhasználat a közterhekből befolyó javak egyenlő elosztása nem működik és nem létezik. Erről tanúskodik a magyar nemzettömb igen nagyfokú és felgyorsult asszimilációja ( Drámai asszimiláció Felvidéken- A számok igaza >>  , Fortyogó szlovák asszimilációs olvasztótégely Felvidéken ( összefoglaló cikkek) >>), a magyarlakta régiók hátrányos központi anyagi támogatása ( lásd a tengerszint feletti magasság alapján történő központi költségvbetésből származó anyagi források elosztását- természetesen a magasabban fekvő, északi- azaz szlovákok lakta területek javára ) és a magyar nyelvhasználat korlátozása ( Erősödő szlovák sovinizmus-, Újra szeretné bevezetni a Nyelvrendőrséget a szlovák kormány >> ). További példa a 90-es évek derekán megvalósított elképzelés, mely a magyarlakta járásokban az etnikai arányok megváltoztatását célozta meg. Ez nem volt más, mint a közigazgatási határok megváltoztatása észak-déli irányban. Ezáltal a magyarlakta régiók egy szlovák többségű közigazgatási terület hatáskörébe kerültek. A módosítás következtében a magyarok számaránya a járásokban jelentősen csökkent. A vertikális közigazgatási határmódosítás által a magyarság számára okozott hátrányos helyzetet a horizontális autonómia határ kiküszöbölné. (Pázmány Péter: Az MKP hibázott a megyehatárok megvonásánál  >>)

Amennyiben megvalósulna a területi autonómia a Benesi dekrétumok hatása ellen is erélyesebben lehetne fellépni az autonóm tartomány parlamentjének határozatai által a szlovák kormánnyal szemben ( például a Benesi dekrétumok nyomán elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása, kártalanítása ügyében illetve a dekrétumok eltörlésének ügyében is).

Az autonómia saját törvényei szerint működne, megkererülhetné a kierkesztő és  a gyakorlatban a magyarok javára még így sem alkalmazható szlovák nyelvtörvényt ( 20%-os küszöb esetén használható korlátozottan a magyar nyelv helyi közösségen belül ). Az autonóm tartomány egy saját nyelvhasználati törvény megalkotásával elejét venné a nyelvhasználati problémáknak.

Saját gazdasági kapcsolatai révén függetlenné válna a központi költségvetéstől, az adók zöme az autonómiában élők számára hasznosulna és kamatozna.

A Commora Aula elképzelései szerint az autonóm tartományban élők számára jogegyenlőséget élvezne a magyar és a szlovák polgár, beleértve a szbad nyelvválasztást és nyelvhasználatot. A közgazgatás, a közügyek, politika, iskolaügy, jog és a gazdaság az autonómia saját hatáskörébe tartozna. A külügy és a hadügy továbbra is megmaradna Szlovákia politikai hatáskörében.

A Commora Aula ( www.commora.hu ) tervezete szerint az autonóm tartomány határai 15 szlovákiai járás területét érintené, részben vagy teljesen terjedelmében.


Melyek ezek a járások ?

 
1. Teljes terjedelmében:


Dunaszerdahely (Dunajská Streda),
Komárom (Komárno),
Nagykürtös (Veµký Krtíą)
Rozsnyó (Roľňava)
Kassa és vidéke (Koąice-vidiek)
Gölnicbánya (Gelnica)

Nagyobbrészt:


Érsekújvár (Nové Zámky)
Galánta (Galanta)
Vágsellye (©aµa)
Losonc (Lučenec)
Rimaszombat (Rimavská Sobota)
Tőketerebes (Trebiąov)

Kisebbik részben:


Nagyrőce (Revúca), járásból Tornalja (Tornaµa) és környéke
Nagymihályi (Michalovce), járásból Nagykapos (Veµké Kapuąany) és környéke.

Az autonóm tartománynak a fővárosa Kassa (Koąice) lesz.

Három megyéből tevődik össze:

Nyugati, Komárom megye
Középső, Losonc megye
Keleti, Kassa megye

Komárom megye: 568.088 lakosa van
Losonc megye: 187.702 lakosa van
Kassa megye: 517.599 lakosa van
Összesen: 1.273.389
Ebből magyar anyanyelvű kb. 480.000 (38%)

Saját parlamentje, 60 választott képviselője.


Parlament elnökét két évre válaszják, egyszer szlovák, egyszer magyar anyanyelvű polgárai közül az autonóm tartománynak.

Az autonóm tartományban kötelező kétnyelvűség uralkodik a közügyek gyakorlásának minden szintjén.

Az állam leadja a külügy és a hadügy kivételével minden jogi és gazdasági tevékenységben történő ügyintézési és döntéskozói jogot az autonóm tartomány szervei számára.

A Commora Aula nyomán www.nemzetidal.gportal.hu

 

Commora Aula - Autonómia Mintaudvar


Kapcsolódó cikkek:

 •  
 • Írások a honlapról:


 • Cikkek a közelmúltból:

  Aláírásgyűjtés a felvidéki autonómiáért
    2007.04.23. 16:46  

  2007.04.23. www.commora.hu. "A jog nem az amit adnak, hanem amit nem vehetnek el ! "Commora Aula Tovább >>

  Szlovák magyarellenesség - Kétmilliós kár a megrongált pozsonyi Petőfi-szoborban
    2007.04.23. 15:28

  2007. április 23. 14:04 MNO A szlovák rendőrség több mint kétmillió forintra becsüli a pozsonyi Petőfi-szobron okozott kárt. A szlovák fővárosban álló műalkotást szombatra virradóra rongálta meg egy ismeretlen. A néhány éve felújított emlékművet korábban már többször megrongálták, és éppen azért helyezték el a Medikus-kertben, hogy megvédjék a hasonló támadásoktól. (radio.hu) Tovább >>

   

   

  A rozsnyói Kossuth szoborról ismét ellopták a koszorúkat
    2007.03.30. 09:12  

  2007. március 26. Vajdaság Ma. Miután a rozsnyói Kossuth szobor talapzatáról tíz napja ellopták a március 15-én elhelyezett koszorúkat és az emlékezők szombaton újra virágokat vittek oda, vasárnap reggelre azok is eltűntek, jelenti az MTI. A gömöri magyarok szerint szó sincs csínytevésről. Nyilván azok üzengetnek, akiknek a sok évtizedes száműzetés után - immár három éve - újra álló szobor az útjukban áll. Tovább >>

   

  Győzött a hamis szláv szolidaritás  2007.03.29. 17:49
   

   

   

   

  2007. március 29. 07:50HunHír.Hu A szlovák parlament külügyi bizottsága enöke, Boris Zala szerint Koszovó önállósága a szlovákiai magyarok autonómia-törekvéseihez teremtene precedenst, így ez a szempont volt legfontosabb Koszovóval kapcsolatos döntésükben. A magyar képviselők viszont úgy vélik: győzött a hamis szláv szolidaritás. Tovább >>

 •  

  Dr. Eva Maria Barki felhívása a magyar politikusok felé
    2007.04.28. 19:08  

  Erdély Ma, 2007. április 28., 18:43 A szerb miniszterelnök Vojiszlav Kostunica az ENSZ Biztonsági Tanács küldöttsége elött jogosan vetette fel azt a kérdést, amivel a magyar politikának már 1990 óta foglalkoznia kellett volna. Az utolsó 17 év tapasztalatai az önrendelkezési jog területén és most a koszovói példa fájdalmasan mutatják a mindenkori magyar kormány mulasztását. Tovább >>

   
  A honlap látogatottsága
  Indulás: 2005-04-08
   
  Jelenlegi látogatók száma

    látotagó olvassa a lapot.

   
  Magyar helységnévkereső
   
  Az andocsi Máriához
       
   
  Ismerős Arcok

               

   

       Tovább >>kapcsolódó I.        

       Tovább >>kapcsolódó II   

   
  Trianon himnusz - Csík zenekar

  Tartsd magad, nemzetem !

   
  Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

  A Szent Korona misztériuma és tana

   
  Segítse a Trianon Kutató Intézetet

   
  Üzenet az MSZP szavazóknak

        

   
  El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

      

   
  Vérző Magyarország

        

   
  Csevegő - regisztráltaknak

   
  Jobbik

   

   

   

      
         A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

    Jobbik kiskáté: 

   
  Hozzászólások a cikkekhez
  Friss bejegyzések
  2011.01.08. 10:19
  2010.07.26. 18:16
  2010.07.20. 16:34
  2010.02.09. 11:11
  2009.12.17. 20:40
  2009.08.31. 16:34
  2009.08.02. 13:52
  2009.07.29. 09:31
  2009.06.20. 09:42
  2009.06.20. 08:53
  2009.06.18. 15:04
  2009.06.09. 17:06
  Friss hozzászólások
   
  Kérjük szavazzon !
  Lezárt szavazások
   
  Szavazás
  Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

  Igen
  Nem
  Nem tudom
  Szavazás állása
  Lezárt szavazások
   
  Szavazás
  Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
  A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

  ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
  ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
  ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
  Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
  Szavazás állása
  Lezárt szavazások
   
  Szavazás
  Lezárt szavazások
   
  Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
   
  Amit az autonómiáról tudni érdemes

  Példák Európában és világszerte:

  Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

   Nyugat Európa: 

   
  Amit az állampolgárságról tudni érdemes

   Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

    Frissítések a témában:

   

   

  Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség