Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Jóváhagyta Tőkés indulását az SZKT

Jóváhagyta Tőkés indulását az SZKT

  2007.02.18. 15:45

2007.02.18.Erdély Ma, 1989. nyarán Romániában egy diktatúra megbukott és az ország kilépett a szövetségi rendszerből, kezdte elnöki beszámolóját Markó Béla az SZKT és a SZET szombati együttes ülésén. Azt is megállapította, hogy a romániai politikai élet erkölcsi válságban van, melynek következtében átrendeződő-félben a viszonyok.

 

Az elnök szavai az SZKT által szentesített jelenlegi erdélyi magyar helyzetre is vonatkoztathatóak, az SZKT döntésével ugyanis – az egyik felszólaló szerint – az egység köré szerveződő beszédmód ezennel megbukott, melynek következtében egyelőre felbecsülhetetlen számú erdélyi magyar – egy része egyházával együtt – kivonulni kényszerül a sokak által diktatórikusnak tartott „szövetségi rendszerből”, így pedig a viszonyok valóban átrendeződő-félben vannak az erdélyi magyar erkölcsi-politikai válság közepette.

„Soha ekkora szükség az egységre nem volt, mint most” – hangoztatta Markó Béla, majd elmagyarázta, ez alatt azt érti, hogy a meglévő RMDSZ-listát kell minél egységesebben elfogadni, mert az RMDSZ nem akkor lesz részese a politikai-erkölcsi válságnak, ha az erdélyi magyarság által felvállalható lista helyett pártlistát állít, hanem akkor, ha enged a „látszólag a közösségen belülről jövő megosztási kísérleteknek.”


„Az egyház inkább közösségünk lelki nyomorúságával foglalkozzon”

Az „egységbontók” ostorozása közben az elnök nekiesett a református egyháznak is. „Az egyház érdekében szólva” visszautasította az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének és Esperesek Kollégiumának az állásfoglalását, s úgy vélekedett, „az egyháznak inkább a közösségünk lelki nyomorúságára kellene odafigyelnie”, rámutatva, a felhívás különben is „csak egyetlen egyházkerület véleménye.” Hiba az RMDSZ-nek megmondani, hogyan szervezze meg magát, hiszen az RMDSZ se szól bele, ki legyen a püspök, fogalmazott Markó, majd burkolt fenyegetésnek is felfogható kijelentéseket tett. Először azt állította, nem ő ítélkezik az egyházkerület elnöksége felett, „tegyék azt meg a papjai”, ezt követően pedig azon meggyőződésének adott hangot, hogy ez a „botlás” nem befolyásolja az RMDSZ-nek az egyházhoz való viszonyát a továbbiakban. Önigazolásképpen részletet olvasott fel ugyanazon egyházkerület ugyanazon elnökségének négy évvel ezelőtti nyilatkozatából, melyből az csendült ki, hogy az egyház visszautasítja a politizálást. (Ezt a maga során az egyik felszólaló tette helyre, mondván, a határozat azt tiltja, hogy lelkészek fizetett politikai állást töltsenek be, Markó tehát alaptalanul próbált ellentmondást láttatni a két dokumentum tartalma között.)


„Ahol a párt szakad”

„Ott állunk, ahol a part vagy a párt szakad” – intette a jelenlevőket Kónya-Hamar Sándor képviselő, aki Markó azon kijelentésére, hogy nem a múltat kell Brüsszelbe vinni azt válaszolta: de tanulni lehet belőle, példaként az 1867-es Kiegyezést említve.

Borbély László miniszter visszautasította Kónya meglátását, megosztva a hallgatósággal afelett érzett megdöbbenését, hogy az RMDSZ mennyi mindent tett az elmúlt években, Tőkés László figyelmébe pedig azt ajánlotta, hogy ne a palástját használja, ha politizálni akar (az oktatási támogatások felhasználásáról nem ejtett szót).

Eckstein-Kovács Péter szenátor a magyarországi társadalom kettéosztottságának veszélyét felelevenítve arra kérte az SZKT-t, hagyja jóvá a listát, de engedélyezzen egy kiskaput a szövetségi elnöknek, hogy később a megfelelő tárgyalások után módosíthassa azt, de Frunda György ülésvezető egy cinikus viccel elütve a javaslatot, nem bocsátotta szavazás alá azt.

Verestóy Attila szenátor azt üzente Tőkés Lászlónak, a szentek az égben vannak, és bármilyen palástja is legyen, ők nem hajlandók senkit közéjük emelni.

László Attila Kolozs megyei tanácselnök zsarolásnak nevezte az Erdélyi Református Egyházkerület felhívását, melyet Sógor Csaba szenátor vett védelmébe, kiállva az egyház azon joga mellett, hogy erkölcsi kérdésekben megszólalhasson. Emlékeztette az egyház vezetőinek megnyilatkozása ellen felszólalókat: „biza mi is bele-beleszóltunk a civileknek és az egyházaknak való pénzleosztás mikéntjébe.”

Toró T. Tibor figyelmeztette a jelenlevőket: joguk van figyelmen kívül hagyni neves közéleti szereplők és a református egyház véleményét, de ezentúl nemzeti egységről nem, csak pártegységről lesz joguk beszélni. Megpróbálta tudatosítani az SZKT-ban, hogy a pártlista elfogadásával rátérnek a konfrontatív politizálásra nemcsak azokkal, akik másként gondolkodnak, de addigi természetes szövetségesükkel, az egyházzal is.


Nem tértek ki

Zárszavában Markó Béla zavaros párhuzamban a helyzetet ahhoz a játékhoz hasonlította, amikor két autó száguld szembe egymással, de utolsó pillanatban kitér az, „aki fél vagy akinek több esze van.” Mi nem ülünk ilyen autóban, mert ha így lenne, politikailag megölnénk magunkat, próbált kievezni a hasonlatból az elnök. Végezetül azon meggyőződésének adott hangot, hogy az RMDSZ-t nem lehet eltaposni, a református egyháznak pedig agitálás helyett inkább Tőkést kellett volna felkérnie, hogy ne induljon.

Az SZKT pedig, hiába mondta nekik Markó Béla, hogy az RMDSZ csak akkor tud erős lenni, ha nyitott, és az erdélyi magyarság egészét képviseli, 88 mellette, 2 ellene (Toró T. Tibor és Bakk-Dávid László, az EMK küldötte) és 7 tartózkodással megszavazta az eredeti listát, s ezáltal Tőkés László függetlenként való indulását az Európai Parlamenti választásokon.

Bagoly Zsolt
Részlet az Erdélyi Napló február 20-án megjelenő összeállításából
 

Korábban írtuk:
Nem lesz „egységben az erő", döntött az SZKT (2007-02-17 - 13:57:01)
Eckstein-Kovács Péter: Tőkés növelné az RMDSZ-lista esélyét (2007-02-17 - 07:46:15)
Tőkés már nem állhat be az RMDSZ ernyője alá (2007-02-16 - 18:23:57)
Országos nemzeti kisebbségi intézet létrehozását javasolják (2007-02-16 -

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség