Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Példa nélküli autonómia Katalóniának - A nagyobb önállosodás miatt széteshet Spanyolország?

Példa nélküli autonómia Katalóniának - A nagyobb önállosodás miatt széteshet Spanyolország?

  2006.06.19. 14:45

2006. június 19. MNO - Katalónia lehet Európa legfüggetlenebb régiója, miután a tartomány lakói népszavazáson a szélesebb autonómia mellett döntöttek. A referendum ellenzői attól tartanak, hogy önállósodási hullám indulhat el Spanyolországban, amely az állam széteséséhez is vezethet.

Szinte példa nélküli autonómiát kapott Katalónia a hét végi népszavazás után. A spanyolországi tartomány a jövőben saját hatáskörben dönthet a helyi bírók és ügyészek kinevezéséről, maga szabályozhatja a közúti, tengeri és vasúti közlekedést, sőt: dönthet a külföldiek letelepedéséről és munkavállalásáról.

Az adózás terén is több jogosítványa lesz, illetve a helyben maradó pénz fölhasználásáról is egyedül dönthet. Az autonómiatervezet emellett nemzetként határozza meg a katalánokat. Így bővülni fog a katalán nyelv használata is a tartományban.

A szavazók 75 százaléka támogatta az autonómia-tervezetet, igaz, a részvételi arány elég alacsony, alig több mint 50 százalékos volt. Van, aki szerint így megkérdőjelezhető a referendum legitimitása.

Mások viszont azt emelik ki, hogy Európa legfüggetlenebb régiójává válik Katalónia. Emlékeztetnek arra is, hogy a Barcelona központú tartomány Spanyolország egyik legerősebb gazdasági térsége. Az autonómiát nemcsak a helyiek, hanem a madridi szocialista kormány is támogatta, míg a referendumot a konzervatívok, illetve a katalán baloldal ellenezte. Utóbbi a teljes függetlenséget támogatta volna, előbbi pedig attól tart, hogy széteshet az ország.

A konzervatívok szerint ugyanis egyre többen kérik majd az önállósodást, amely akár az ibériai állam integritását is veszélyeztetheti. Elemzők szerint ugyanakkor a katalán autonómia példája jó hatással lehet Baszkföldre is.

(Info Rádió, Magyar Rádió)


Katalónia szélesebb körű autonómiát kap

Erdély Ma, 2006.06.19.


  Katalóniában a spanyol tartomány autonómiája mellett döntöttek a vasárnapi népszavazáson. Az autonómiatervezet nemzetként határozza meg a saját nyelvet használó Katalóniát.

A legfejlettebb spanyolországi régióban rendezett referendumon az exi-poll felmérések alapján mintegy 75 százalékban győztek az autonómiapártiak, míg a nem voksok száma 19-21 százalék lehet. A részvételi arány viszont várhatóan nem éri el az 50 százalékot.

Az autonómiatervezet nemzetként határozza meg a - spanyollal rokon, de attól jól megkülönböztethető - saját nyelvet használó Katalóniát, bővítve annak jogkörét az adózás és az igazságügy terén.

A madridi központi és a katalán tartományi kormányt vezető szocialisták (PSOE), valamint a mérsékelt katalán nacionalisták (CiU) támogatják az autonómia reformját, míg a konzervatív Néppárt (PP) elutasítja azt. José María Aznar pártja úgy véli, hogy a kibővített tartományi autonómia veszélybe sodorja Spanyolország nemzeti egységét.

MTI
 

2006. június 19.Vajdaság Ma


Katalán autonómia
A spanyol tartomány szélesebb körű önkormányzata mellett döntöttek a népszavazáson

Katalóniában a spanyol tartomány szélesebb körű autonómiája mellett döntöttek a vasárnapi népszavazáson: a résztvevők közel 74 százaléka a tervezet mellett voksolt, az alacsony részvételi arány miatt azonban a pártok hétfőn eltérően értékelték az eredményt.
A népszavazáson a megjelentek döntő többsége (74 százalék) igennel szavazott a tervezetre, míg 20,7 százalék elutasította azt. Az érvénytelen voksok nagy száma (5,3 százalék) és az 50 százalékot alulról súroló (49,4 százalék) részvételi arány miatt azonban a politikai pártok eltérő értékeléseket fogalmaztak meg a választások eredményével kapcsolatban.
Az autonómiatervezetet a madridi központi és a katalán tartományi kormányt vezető Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), valamint a mérsékelt katalán nacionalisták (CiU) támogatták. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol szocialista miniszterelnök üdvözölte a népszavazás eredményét, valamint azt a tényt, hogy a résztvevők háromnegyede igennel szavazott az autonómia reformjára. "A katalánok akarata egyértelműen megmutatkozott: támogatták az autonómiatervezetet" - hangsúlyozta az országot 2004 óta kormányzó Zapatero.
Hasonlóan értékelte az eredményt Pasqual Maragall, a katalán tartományi kormányzat szocialista elnöke is, aki elégedettségének adott hangot, amiért a katalánok "új fejezetet írtak Katalónia történelmében". "Ígéretes jövő előtt állunk" - hangsúlyozta az egykori barcelonai polgármester.
A tervezetet a politikai paletta két ellentétes oldalán álló párt utasította el: az ellenzék legnagyobb erejét adó, konzervatív Néppárt (PP) és a nacionalista és függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC).
A konzervatív Néppárt szerint az autonómiatervezet veszélyezteti az ország egységét, meggyengíti a központi kormányt, ráadásul a dominó-hatás miatt a többi autonóm körzetben is a Madridtól való eltávolodásra ösztönözhet. (Spanyolország összesen 19 autonóm körzetből áll.)
Mariano Rajoy, az ellenzéki PP elnöke a választási eredmények ismeretében a konszenzus hiányát hangsúlyozta: "A katalánok kétharmada nem támogatta Zapatero tervezetét" - értékelte a népszavazást Rajoy, aki a közel 20 százalékos arányú nemleges voksokhoz számította azt a több mint 50 százaléknyi választót is, aki távol maradt a népszavazástól.
A nacionalista és függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal azért biztatott nemleges voks leadására, mivel értékelése szerint a tervezet nem növeli megfelelő mértékben a tartomány autonómiáját. Josep Lluís Carod-Rovira, a katalán republikánusok vezetője a népszavazástól történő távolmaradás nagy arányát azzal magyarázta, hogy a tervezet "nem ébresztett lelkesedést" a katalán társadalomban.
Franco tábornok diktatúrájának a "Caudillo" 1975-ös halálát követő demokratizálási folyamat idején fogadták el Spanyolország ma is érvényben lévő, 1978-as alkotmányát, amely a diktatúra centralizáló, a kisebbségi nyelvhasználatot tiltó korszakát lezárva, lehetővé tette autonóm jogkörökkel rendelkező tartományok létrehozását.
Spanyolországban 19 autonóm közösség jött létre, amelyek közül gazdaságilag a legerősebb (az ország GDP-jének 20 százalékát adó) Katalónia. A Barcelona központú autonóm közösség 7 millió lakosával az ország Andalúzia után második legnépesebb tartománya: az ibériai ország népességének 16 százaléka él itt.
A jelenleg hatályban lévő, 1979-ben elfogadott katalán autonóm statútum a spanyol mellett a tartomány hivatalos nyelvévé tette a - spanyollal rokon, de attól jól megkülönböztethető - katalán nyelvet is. A katalán nyelv szerepének erősítése a vasárnap megszavazott autonómiatervezet egyik fontos eleme. A katalán identitás másik jelentős, sok vitát kiváltó kérdése kerülhet nyugvópontra az új tervezet elfogadásával, hiszen az közvetve nemzetként határozza meg Katalóniát, míg a spanyol alkotmány a saját nyelvvel bíró három közösséget (baszkok, gallegók (galíciaiak) és katalánok) történelmi nemzetiségeknek nevezi.
A vasárnap megszavazott autonómiatervezet bővíti Katalónia jogkörét az adózás és az igazságügy terén. A katalán kormány (Generalitat) nevezheti ki egyebek mellett a helyi bírákat és ügyészeket, ami eddig Madrid jogköre volt. Ugyancsak a Földközi-tenger partján fekvő tartomány vezetése veszi kezébe a katalóniai vasúti és közúti hálózat irányítását, a tengeri közlekedés megszervezését, és neki áll jogában külföldieknek katalóniai letelepedési és munkavállalási engedélyt kiadni. Az adókból befolyt költségvetési összegnek korábbiaknál nagyobb része marad Katalóniában. A katalán kormány az eddigieknél jelentősebb mértékben szólhat bele az európai uniós politika alakításába.
Az autonómiatervezet immár törvényjavaslatként kerül a madridi parlament két háza elé ratifikálás céljából.
(MTI/EFE/AP/Reuters/dpa)

http://www.vajdasagma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=752

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM