Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : A Hárompárti Kezdeményezés autonómia-dokumentuma

A Hárompárti Kezdeményezés autonómia-dokumentuma

  2006.01.04. 10:31

2006. január 4. Vajaság ma. A Magyar Polgári Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Demokrata Párt megküldte a Hárompárti Kezdeményezés autonómia-dokumentumát a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, ügyvezető alelnökének, alelnökeinek és az Elnökség tagjainak: Kasza Józsefnek, Kern Imrének, Bunyik Zoltánnak, Dobai Jánosnak, Dudás Károlynak, dr. Szakmány Major Editnek, Bús Ottónak, ifj. Dévavári Zoltánnak, Egeresi Sándornak, Józsa Lászlónak, mgr. Miavecz Bélának, Pál Károlynak, Pásztor Istvánnak, Szakács Csabának, mgr. Szombathy Zoltánnak, dr. Tordé Lászlónak és Varga F. Józsefnek.

A hozzájuk intézett levél szerint az MPSZ, a VMDK és a VMDP a Hárompárti Kezdeményezés autonómia-dokumentumát a minap megküldte a szerbiai főtárgyalóknak: Vojislav Koątunica szerb miniszterelnöknek, Boris Tadić szerb elnöknek és Vuk Draąkovićnak, az államközösség külügyminiszterének.
"Úgy gondoljuk, hogy a vajdasági magyarok autonómiaigényét a reciprocitás és az egyidejűség elvei alapján, a Koszovó státusával kapcsolatos nemzetközi tárgyalások során ki lehet és ki kell elégíteni", írja a három pártvezető.
"Akik úgy vélik, hogy ezzel meg kell várni a Vajdaság autonómiájának rendezését, azok vagy nem értik, hogy történelmi lehetőség előtt állunk, vagy csupán saját érdekeiknek megfelelően cselekednek. Ők a vajdasági magyarok érdekeit mellőzik, legalább is nem tartják szem előtt", áll levelükben.
"A vajdasági magyaroknak nincs okuk arra, hogy várjanak. Ez történelmi pillanat. Nincs mitől félniük sem, hiszen látjuk, hogy a magyarveréseket a szerb hatalom hatékonyan ellenőrzi és (ha ezt tartja célravezetőnek) irányítja is. Különben, gyáva népnek nincs hazája!" - hangoztatják.
"A köztünk eddig zajló vitának a dél-szerbiai albánok atonómia-követelései vetettek véget. Ha a magyarok nem adják be a követeléseiket egységesen, ezért az a párt lesz felelős, amelyik személyes vagy csoportérdekből kimarad az akcióból", folytatja a levél.
"Mindezt figyelembe véve, arra kérjük a VMSZ elnökségének tagjait változtassanak véleményükön és akár saját elképzeléseik vázolásával csatlakozzanak a Hárompárti Kezdeményezéshez", áll a levélben, amelyet Rácz Szabó László, az MPSZ, dr. Páll Sándor, a VMDK és Ágoston András, a VMDP elnöke írt alá.

Mellékelték a Magyar Polgári Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt autonómiakoncepcióinak alapvető jegyeiről szóló rövid jellemzést.

MPSZ: Perszonális- és területi autonómia

A nemzetközi közösség és az adott ország politikai értelembe vett emberségének, az emberi jogokat és alapvető szabadságokat tiszteletben tartó hatalomnak törvény által kell szavatolnia, hogy a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösség számára a többségi nemzethez viszonyított teljes és tényleges egyenlőség megvalósuljon, azaz a közösségi önkormányzás gyakorlattá váljon. A törvény által átruházott hatáskörök birtokában, saját intézmények révén, az egymást erősítő perszonális-, és a ma is számbeli többségben lévők számára az elengedhetetlen területi autonómia keretein belül kell biztosítani az őshonos, anyaországától elcsatolt magyar nemzeti közösség szá­mára, hogy a többségi nemzettel egyenlőként önazonosságát, nemzeti és egyéni vagyonát megőrizhesse és továbbadhassa, így szülőföldjén méltósággal, a tartós fejlődés reményében élhessen.

VMDK: Perszonális autonómia, települési önkormányzatok az etnikai területi autonómia elemeivel

A VMDK (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége) megalakulása óta (1990), következetesen autonómia-párti kisebbségi politikai szervezet. A kisebbségi autonómia megvaló­sítására legalkalmasabb az a modell amelyet a szervezet 1995-ben fogadott el. Ez nem más mint demokratikus kompromisszum, amely a népek önrendelkezése és az állam szuverenitásának a nemzetközi jogban meghirdetett elve közötti egyensúlyon alapul. Erős etnikai területi elemeivel, ez garanciát nyújt a vajdasági magyarság önkormányzatiságának megteremtéséhez és megerősíté­séhez, gazdasági fejlődéséhez, nemzeti tudatának megtartásához. Ennek igazi támasza a települési önkormányzatok létrehozása lenne, ahol az önkormányzatok, a tényleges rájuk bízott és természetükből eredő hatalmat gyakorolják, mint mindenhol Európában. A perszonális autonómia, az összmagyarság autonómiája, lehetőséget adna mindenkinek, függetlenül a környezettől amelyben él, autonómia-igényeinek kifejezésére és megvalósítására.

VMDP: Perszonális autonómia

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt magyar (perszonális) autonómia modellje értelmében autonómia akkor van, ha a kisebbségi szavazók névjegyzéke alapján, demokratikus többpárti választások útján, létrejön egy olyan legális és legitim képviseleti testület, amely közjogi szempont­ból beépül az államhatalom intézményrendszerébe, de önálló jogszabályalkotási és végrehajtási jogosítványai vannak. Vagyonnal és önálló pénzforrásokkal rendelkezik, amelyek, csakúgy mint jogszabályalkotási jogosítvány, összefüggésben állnak az oktatás, művelődés és a közszolgálati típusú tájékoztatás autonóm funkcióinak biztosításával.
A VMDP perszonális autonómiára vonatkozó modellje ezt fejezi ki. Fontos, hogy a modell nem követel területi elhatárolódást, ugyanakkor lehetővé teszi a kisebbségi közösség az autonómiája keretei között feltárja, kifejezze és legitim módon képviselje identitása megőrzése szempontjából fontos érdekeit.

http://www.vajdasagma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=480

 

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók