Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : A kárpát-medencei magyarság leggyengébb láncszeme Felvidék - itt a legerőteljesebb az asszimiláció

A kárpát-medencei magyarság leggyengébb láncszeme Felvidék - itt a legerőteljesebb az asszimiláció

  2005.11.29. 10:13

2005. november 29.,Vajdaság ma, Magyar Nemzet. Asszimiláció - Súlyos válság körvonalai bontakoznak ki a Felvidéken. A szombati, helyhatósági megméretés csak a jéghegy csúcsa, a félmilliós magyar közösség évek óta olyan gondokkal küzd, amelyekben nem hozott pozitív elmozdulást sem Vladimír Mečiar távozása a hatalomból, sem Szlovákia uniós csatlakozása.

A négy évvel ezelőtti népszámlálás adatai a szlovákiai magyarok drámai fogyásáról tanúskodnak. Amíg 1991-ben még 567 296-an vallották magukat magyarnak, ami Szlovákia lakosságának 10,7 százalékát tette ki, tíz évvel később ez a szám már csak 520 528 volt, ami 9,7 százalékos részaránynak felel meg.

Mint az a Határon Túli Magyarok Hivatalának jelentéséből kiderül, a népszámlálás részletes feldolgozása igazolta a demográfusok korábbi feltételezéseit: a drámai fogyást nem a természetes népszaporulat csökkenése vagy az elvándorlás okozta, hanem az asszimiláció. Ez utóbbit pedig alapvetően az oktatási helyzet idézte elő. A középiskolát végzettek aránya a több mint 61 százalékos országos átlaggal szemben mindössze 57 százalékos, egyetemi vagy főiskolai oklevele a magyarság alig öt százalékának van csupán, holott Szlovákia átlaga már meghaladja a tíz százalékot.

Összességében az oktatásban részesülő szlovák fiatalok 8,8 százaléka magyar nemzetiségű, de csak 6,8 százaléka jár magyar tannyelvű iskolába. Ehhez csak részben járul hozzá az a tény, hogy évek óta csökken a magyar tannyelvű iskolák, osztályok száma.

Néhány éve a decentralizáció keretében az óvodák és az alapiskolák helyi, a középiskolák pedig kerületi önkormányzati fennhatóság alá kerültek. Életbe lépett az iskolák finanszírozásának új normatív módja, a fejkvótarendszer, azaz a gyermeklétszám határozza meg az intézménynek nyújtandó költségvetés mértékét. A finanszírozás reformja viszont azt eredményezi, hogy az önkormányzatok számos iskola és óvoda megszüntetésére kényszerülnek. És itt érkezünk vissza a helyhatósági választásokhoz.

Most lett volna lehetőség, hogy a magyarok a szlovákoknál jóval nagyobb arányú szavazói részvétellel egyenlítsék ki a Mečiar által 1996-ban önkényesen, magyarellenes célzattal átrajzolt megyehatárok hátrányait, s helyi szinten is döntési pozícióba hozzák a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) jelöltjeit.

Többről van szó, mint elszalasztott lehetőségről. Olyan stációhoz érkezett az MKP választási kudarcával a felvidéki magyarság helyzetének válsága, amelyből egyelőre nem látszik a kiút.

Mivel magyarázható ez a nagyfokú közöny?

Először is, az MKP négy éven keresztül nem számolt azzal, hogy a déli, keleti országrészeken élő magyarok számára immár van egy fontosabb gond a nemzeti identitásuk ápolásánál, ez pedig a nyomor és a munkanélküliség. Éppen azok a területek szakadtak le Szlovákia átlagától, ahol nagy létszámban élnek magyarok.

E kérdésre nem volt válasza Bugár Béláéknak, s ezen az állapoton tapodtat sem mozdított a sokak által mennyei mannaként várt EU-csatlakozás.

Brüsszel kritika nélkül vette tudomásul Mečiar megyehatárait, mellőzve minden olyan – a helyi lakosság érdekeit szem előtt tartó – szempontot, amelyet egyébként alapelvként fennhangon hirdet.

Másrészt az anyaországi vezetés teljes mértékű érdektelensége a felvidékiek helyzete iránt – beleértve a finoman szólva is akadozónak nevezhető magyar– szlovák államközi viszonyt – tovább mélyítette a szlovákiai magyarok magukra hagyatottságának érzését.

Hogy a felvidéki magyarság jelenleg asszimilálódik, az tény.

A kérdés most már csak az: sikerül-e még időben megállítani ezt a folyamatot?

Pataky István (Magyar Nemzet)

http://www.vajdasagma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=vezer&id=534  


Kapcsolódó cikk:

Benes-dekrétumok
- új szlovákiai magyar párt követelései -
2002. október 27. 13:19,MNO.


MTI
Belgiumban a Spirit nevű flamand nemzeti párt konferenciáján meghívott vendégként felszólalt a szlovákiai Magyar Föderalista Párt elnöke, Mihajlovics József, és követelte a Benes-dekrétumok hatálytalanítását, a magyarság hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését Szlovákiában.

A felszólalásában a szeptemberben alakult magyar párt elnöke arról beszélt, hogy Szlovákiában számos téren a mai napig hátrányos megkülönböztetés sújtja a magyarokat a Benes-dekrétumok hatásaként. Mihajlovics kijelentette, hogy "demokratizálni kell az EU-hoz csatlakozó országokat, különben a megoldatlan problémák egész Európa morális értékrendjére, önbecsülésére, stabilitására katasztrofális következményekkel lehetnek".

A dokumentumok tanúsága szerint szeptemberben levélváltás történt a Benes-dekrétumok ügyében a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Magyarok Világszövetsége Szlovákiai Országos Tanácsának elnöke, Geönczeöl Gyula között; erről Geönczeöl tájékoztatta a Magyar Föderalista Pártot. Mihajlovics pártja pénteken kelt nyilatkozatában magáévá tette a CSU öt pontból álló állásfoglalását, amely követeli a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezését, a cseh közkegyelmi törvény visszavonását, továbbá garanciát arra, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül hajtják végre a kárpótlást.

Az Európai Parlament külügyi bizottságának Strasbourgban tartott zárt ülésén heves vita bontakozott ki a Benes-dekrétumok máig élő hatásáról több képviselő és Jochen Frowein német jogász között. Utóbbi a parlament fölkérésére írt szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy az egykori csehszlovák elnök 1945-ös jogfosztó rendeletei nem ütköznek az EU jogrendjébe, és így nem tekinthetők a cseh csatlakozás akadályának. A vitában Bernd Posselt CSU képviselő hangsúlyozta, hogy ez a vita csak bevezetés volt az "emberi jogot tipró és fajüldöző Benes-dekrétumokról szóló mélyreható vitához". Vele együtt több képviselő követelte a cseh közkegyelmi törvény eltörlését, a cseh jogrendben szerintük ma is meglevő hátrányos megkülönböztetések kigyomlálását. Posselt követelte, hogy a parlament mielőbb rendezzen újabb vitát e kérdésről, amelyre meghívnák az EP más jogi szakértőit, illetve a bajor tartományi kormányzat által felkért jogtudósokat is.

A Magyar Föderalista Párt nyílt levélben szólította fel a szlovák kormányban részt vevő Magyar Koalíció Pártját, hogy egyértelműen álljon ki a föderalisták 12 pontos programja mellett. E program követeli a Benes-dekrétumok kezdettől fogva érvénytelenné nyilvánítását, a szlovákiai magyar intézmények és magánszemélyek elkobzott vagyonának haladéktalan és teljes visszaadását, a magyar katolikus és református lelkészképzés anyagi támogatását.


(mno.hu)

 


A számok igaza - Drámai aszimiláció Felvidéken
  2006.08.07. 17:35

2006.08.07. Felvidék Ma a 2006.08.05-i Magyar Nemzet, Neszméri Sándor a Slota jelenség - A számok igaza című írása nyomán. A szlovák nacionalista pártok létérdeke, hogy folyamatosan félelemben tartsák a szlovákokat, amit leginkább a „magyar fenyegetettséggel” tudnak elérni. Ezért hangoztatják, hogy a magyarok autonómiát akarnak – holott a Magyar Koalíció Pártja megalakulása óta nem is foglalkozott ezzel a kérdéssel, gyakorlatilag nincs erről kidolgozott állásfoglalása.

Azt is hangoztatják, hogy Dél-Szlovákiában elnyomják a szlovákokat, brutálisan asszimilálják, illetve arra kényszerítik őket, hagyják el a régiót. Egyéb program és államépítő elképzelés híján ez ad legitimitást a működésüknek.
 
Ugyanakkor e gyűlöletkeltő politikai megnyilvánulások és nyomukban a magyarok iránt megmutatkozó bizalmatlanság bizonytalanítja el a szlovákiai magyarokat olyannyira, hogy nemzeti önbecsülésük meggyengülésével egyre inkább a szlovák állam iránti lojalitásukat próbálják kifejezi.
 
Lemondanak az anyanyelvi oktatás jogáról, hogy munkahelyükön, a közigazgatásban alig használják anyanyelvüket, csak hogy megfeleljenek a szlovák elvárásoknak. Ez pedig egyenes út az asszimilációhoz.
 
Kevesen ismerik fel a helyzetben rejlő veszélyt, ezért jelenhet meg például az osztrák Die Presse című lapban minden visszhang nélkül olyan hazugság – Ján Slota szájából –, hogy a magyarok száma 250 ezerről 450 ezerre nőtt a szlovákok „brutális elmagyarosításának” eredményeként.
 
Az igazságot valóban a számok árulják el: míg 1970-ben Csehszlovákia szlovákiai részének összlakossága 4 537 290 főt tett ki, a magyarok lélekszáma pedig 552 006 személy volt, a lakosság 12,2 százaléka, húsz évvel később, tehát a rendszerváltást követő első népszámlálás után Szlovákia lakosainak száma 5 274 335-re nőt, a növekedés mértéke meghaladta a húsz százalékot, miközben a magyarok száma 567 296-ra emelkedett, ami a nyolcszázalékos növekedési indexet sem éri el. Azaz a magyarok aránya az országban már csak 10,7 százalékot tett ki a lassú, de folyamatos asszimiláció bizonyítékaként.
 
Az asszimilációs folyamat drámaian felgyorsult a kilencvenes években, hiszen ekkor Szlovákia összlakosságának száma továbbra is nőtt, 5 379 455 főre emelkedett, a magyaroké viszont csaknem 47 ezerrel csökkent, vagyis 520 528-ra zsugorodott, s a lakosságnak immár csak a 9,7 százalékát tette ki.
 
A drámai fogyásnak a szakértő szerint két oka van:
a kilencvenes évek magyarellenes meciari politikája sok embert elbizonytalanított, s inkább szlováknak vallotta magát;
 
s ugyanennek a nyomásnak engedtek azok, akik a hetvenes–nyolcvanas években már szlovák nyelvű iskolába jártak, s kulturális aszszimilációjukat a teljes nemzeti beolvadás követte a 2001-ben megtartott népszámlálás idejére.
 
(Magyar Nemzet)

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK