Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : Ágoston András: Az autonómia és a magyarok

Ágoston András: Az autonómia és a magyarok

  2005.11.17. 06:27

A budapesti politika csődje. Vajdaság ma, 2005.11.12.

2005. november 12.,Vajdaság ma.
Az autonómia és a magyarok

A történészek egyszer majd bizonyára megállapítják: Trianont Kárpát-medencében élõ magyarok valahol a múlt század 90-es éveinek elején, a rendszerváltás táján alapjában véve elfogadták.
Az Antall-kormány a határok elismerésével, a kisebbségi közösségek meg az autonómiakövetelések megfogalmazásával. Ezzel elváltak a politikai áramlatoktól, amelyek a két világháború között a határok visszaállításában, vagy jelentõs módosításában látták csak a trianoni trauma meg­haladásának lehetõségét.

Az elsõ rossz jel

Legott kiviláglott azonban, hogy az autonómiakövetelések, jóllehet az elsõ autonómiamodellek gyorsan létrejöttek, nem válhatnak össznemzeti törekvéssé.
A Balladur-terv egyetértéses és részleges határmódosításokat is megengedõ tervezetérõl történt budapesti lemondás volt az elsõ rossz jel. Az Antall-kormány akkori visszavonulását további lépések követték.
Az EK-, majd az EU-csatlakozás vonzásában elõször Budapesten alkalmazták az autonómiakövetelésektõl való „rugalmas elszakadás” taktikáját. Valahol 1993-94 táján a Boros-, majd a Horn-kormány új, hárompilléres magyar külpolitikája már nem bírta el az autonómiakövetelések aktív támogatását. Ezt a budapesti politikát nem menti, de magyarázza nemcsak a délszláv háború, de a kisantant szellemének dörgedelmes újjászületése, amire a kisebbségi autonómiakövetelések helyi megfogalmazásával szinte egyidõben került sor.
Következett a csaknem másfél évtizedes helybenjárás, pontosabban az autonómiatanácskozások taktikájának alkalmazása.

Az autonómia-tanácskozások és a politikai helybenjárás

A rendszerváltást követõen a mindenkori magyar kormány szóban támogatta az „eurokonform” autonómiaköveteléseket, de az ezzel kapcsolatos tanácskozások hosszú sorának megszervezésén túlmenõen nem vállalta sem a konkrét politikai színvallást egyik konkrét autonómiamodell vonatkozásban sem.
A salamoni döntés, hogy alakítsanak ki a kisebbségek egységes autonómiakoncepciót, eleve terméketlennek látszott, s amint ez késõbb bebizonyosodott az is volt. A kétoldalú, Budapest-Belgrád-Bukarest stb. irányú megfelelési kényszer foglyaként a kétpólusúvá vált kisebbségi politikai elitek helyi hatalomhoz simuló szárnya placébó autonómiakoncepciókkal állt elõ. Ezeket a helyi hatalom egybõl elutasította, Budapest pedig anélkül, hogy vállalta volna az egymásnak feszülõ politikai koncepciók és háttérben megbúvó, igencsak reális politikai érdekek közötti igazságtétel terhét, nem mondott véleményt, de továbbra is támogatta az autonómiatanácskozásokat.
Ez a taktika egészen napjainkig sikeresnek bizonyult.
Az EU-tag Magyarország képviselõi az „egyezzetek meg” jelszavával tovább szorgalmazhatják ugyan a lehetetlent, de maga a helyzet válik lassan nevetségessé, vagy ami még ennél is rosszabb kilátástalanná.

Elérkezett a döntés órája

A sorozatos diplomáciai pofonok, amelyeket csak az EU-csatlakozás óta Magyarországnak el kellett viselnie egyre inkább arra intenek, hogy Budapestnek – saját jól felfogott „részérdekében” is – döntenie kell. Vagy vállalja egy általános, netán egy konkrét autonómiamodell nemzetközi képviseletét, vagy szépen lassan lemond az autentikus kisebbségi autonómiakövetelések támogatá­sáról s elfogadja a tíz millió magyar doktrínáját, annak összes következményével együtt.
Nézzünk meg egyet ezek közül.
Egyelõre nemigen látszik, de azért vannak már jelei annak, hogy az EU-tag Magyarország hatalmi szerveit a nemzet érdekeinek képviseletében akceptálják, de annak is, hogy a nemzeti érdek rovására tett engedményeknek rögtöni tekintélyvesztés a következménye.
Példa erre a magyarverésekkel kapcsolatos EU-parlamenti megismételt lovasroham, amelyet diplomáciai elõkészítõ tûz nem elõzött meg, s miközben az megfelelõ budapesti támogatás nélkül lezajlott, a szerb félben egyre erõsödött a felismerés: az egész európai felhajtást nem kell komolyan venni, sõt, a „támadást” a magyarországi választási kampány emlegetésével egyszerûen vissza is lehet fordítani.

Budapestnek kell a sarkára állnia

Az ami a minapi magyar-szerb-montenegrói vegyesbizottság ülésén lezajlott, a vajdasági magyarok jelenlevõ „képviselõje” számára szégyen, a szerb fél számára gyõzelem, míg Budapest örülhet, hogy az incidens, vagy atrocitás dilemmájában megõrzött saját álláspontnak köszönhetõen megmentette legalább az újrakezdés lehetõségét.
Most, hogy lecsengett a magyarverésekkel kapcsolatos nemzetközi és államközi eseménysor, nem árt megállapítani, amit a politikában mindenki már régen tud: a kezdeményezésnek nincsen párja, vagy alternatívája. A sodródás nem terem babért.
Kiút természetesen van.
Lévén, hogy kezdõdik a Kosovo körüli nagy nemzetközi politikai viadal, a szerbek autonómiája Kosovóban biztosan napirendre kerül. Miért ne lehetne – akár a szerbek által az utóbbi idõben hangoztatott reciprocitás elvét is alkalmazva – hasonló, tényleges perszonális autonómiát követelni a vajdasági magyaroknak is.
Tekintettel arra, hogy Budapestnek még nincs álláspontja, a vajdasági politikai elitnek pedig van több is, megállapodásra kellene jutni.
Amire csak Budapest karmesteri pálcája alatt kerülhet sor.
De nem csak errõl van szó. A vajdasági magyarok esetében a magyar autonómia kérdése elvileg nem, de politikailag (a nemzetköziek idõnkénti érdeklõdése és a Kasza-Čanak koalíció miatt) mégis összefügg a Vajdaság autonómiájával. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt szerint a Vajdaság autonómiája nem kisebbségi, hanem a demokrácia kérdése. A Vajdaság autonómiájának ügyében demokratikus döntés csak népszavazás útján érhetõ el.
Čanak és követõi az utóbbi idõben nyíltan szembe kerültek a magyar autonómiakövetelõkkel, elsõsorban a VMDP-vel. Čanakék azt remélik, hogy Szerbia EU-csatlakozásának folyamatában az Unió majd követeléseket támaszt Vajdaság autonómiájának ügyében is.
Azzal vádolják a belgrádi centralistákat, hogy a Vajdaság autonómiájának a számlájára ki akar egyezni a kisebbségekkel. Vajdaság autonómiájának fejében saját autonómiát adna nekik. Ami Čanakék szerint sírba vinné a demokráciát.
Mivel sem a kisebbségek, sem Čanak nem fog labdába rúgni ezekben a kérdésekben, meg­állapíthatjuk: Čanakék és a VMDP (korábban a történelmi VMDK) újra szembe kerültek. A VMDP a magyaroknak akar autonómiát, Čanak pedig a magyarok segítségével saját magának.


Ágoston András (VMDP Hírlevél)

http://www.vajdasagma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=414

 

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK