Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : SZNT: a székelység nem mond le a területi autonómiához való jogáról - a magyar ember is államalkotó tényező lett Romániában

SZNT: a székelység nem mond le a területi autonómiához való jogáról - a magyar ember is államalkotó tényező lett Romániában

  2005.10.13. 11:42

[ 2005-10-13 - 12:05:34 ,Erdély ma] Románia Képviselőháza 2005. október 12-én, részletes vita nélkül, elutasította a Székelyföld Autonómia Statútumára vonatkozó törvénykezdeményezést. Románia Képviselőházának visszautasító határozata ellentmond az Európa Tanács 1993/1201-es Ajánlásának, amely politikai kötelezettségként fogalmazza meg, hogy azokban a régiókban, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelően, autonóm küzigazgatási hatóságokkal vagy különleges státussal rendelkezzenek.A Képviselőház határozata szembeszáll az Európa Tanács 2003/1334-es Határozatával, amelynek értelmében az emberi jogok, a demokrácia és a törvények érvényesítésének egyik eszköze a területi autonómia, melynek révén egy régió lakosai tágabb hatalmi jogosítványokat kapnak, s e régió autonóm státusának elő kell írnia, hogy az autonóm entitásnak demokratikusan megválasztott törvényhozó és végrehajtó hatóságokkal kell rendelkeznie.


SZNT: a székelység nem mond le az autonómiához való jogáról
[ 2005-10-13 - 12:05:34 ,Erdély ma]

Románia Képviselőháza 2005. október 12-én, részletes vita nélkül, elutasította a Székelyföld Autonómia Statútumára vonatkozó törvénykezdeményezést.

A Székely Nemzeti Tanács statútum-tervezete a tröténelmi Székelyföld többségi őshonos közösségének, a székelységnek akaratát jeleníti meg. A belső önrendelkezés elve alapján megfogalmazott közösségi igény Székelyföld autonómiájára, megegyezik az Európai Unió demokratikus jogállamaiban élő autonóm közösségek gyakorlatával.

Románia Képviselőházának visszautasító határozata ellentmond az Európa Tanács 1993/1201-es Ajánlásának, amely politikai kötelezettségként fogalmazza meg, hogy azokban a régiókban, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelően, autonóm küzigazgatási hatóságokkal vagy különleges státussal rendelkezzenek.

A Képviselőház határozata szembeszáll az Európa Tanács 2003/1334-es Határozatával, amelynek értelmében az emberi jogok, a demokrácia és a törvények érvényesítésének egyik eszköze a területi autonómia, melynek révén egy régió lakosai tágabb hatalmi jogosítványokat kapnak, s e régió autonóm státusának elő kell írnia, hogy az autonóm entitásnak demokratikusan megválasztott törvényhozó és végrehajtó hatóságokkal kell rendelkeznie.

A határozat figyelmen kívül hagyja a Regionális Autonómia Európai Chartájában előírtakat, miszerint figyelembe kell venni a régiók jelenlétét az európai államokban és lehetővé kell tenni olyan regionális szintű hatalom létezését, amely széleskörű autonómiával rendelkezik és birtokában van a feladatok teljesítéséhez szükséges eszközöknek és semmibe veszi az Európai Parlament Románia EU csatlakozásáról szóló Jelentésében feltüntetett elvárást, mely szerint a romániai magyarság védelmére a szubszidiaritás és az önkormányzás elveit tiszteletben tartó intézkedéseket kell foganatosítani.

Ugyanakkor megfosztja a székelységet alapvető közösségi emberi jogától, történelmi területének önkormányzásától és továbbra is alárendeltségben, társadalmi, gazdasági kiszolgáltatottságban tartja a történelmi Székelyföldön 76 százalékos többségben levő, 600 000-es lélekszámú őshonos székely közösséget.

A székelység nem mond le a területi autonómiához való jogáról, követeli a teljes és tényleges egyenlőséget garantáló önkormányzási hatáskörök törvény általi jóváhagyását! Nem fogadjuk el, hogy közösségi emberi jogainktól megfosztva, továbbra is nemzeti önazonosságunkban veszélyeztetett, elszegényedett, másodrangú, versenyképtelen polgárokként éljünk történelmi szülőföldünkön, a Székelyföldön!

Dr. Csapó I. József,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke  


Kisebbségi törvény: a magyar kisebbség is államalkotó tényező
[ 2005-10-13 - 12:35:37,Erdély ma ]


A román szenátus elfogadta, hogy a romániai magyar kisebbség is államalkotó tényező. A kisebbségi törvénytervezet cikkelyenkénti vitáját hosszas huzavona előzte meg. Eckstein Kovács Péter szenátor a Szabadság című kolozsvári napilapnak elmondta, hogy az RMDSZ csak az első csatát nyerte meg, a törvény megvitatása még hosszú ideig elhúzódhat.

A végső szót a képviselőház mondja ki, ahol jelen vannak a magyar közösség frakciója mellett a 18 romániai kisebbség képviselői is, akik szintén érintettek a jogszabály elfogadásában.

Magyar Rádió Online


 
Kapcsolódó hírek:
 
Járjunk nyitott szemmel ! Egységes fellépést javasol az EMNT a Székelyföldi Autonómia létrehozásáért
  2005.10.11. 09:23

[ 2005-10-11 - 08:27:13 ,Erdély ma] Az EMNT javasolja az Erdélyi Magyar Állandó Értekezlet létrehozását .Az EMNT Állandó Bizottsága felelőtlenül elhamarkodottnak tartja a Magyar Országgyűlés részéről Románia uniós csatlakozásának a szeptember 26-i megszavazását. Támogatjuk Románia Európai Unió-s felkészülését, ennek azonban egyik legfontosabb része a nemzeti kérdés megoldása az európai minták és gyakorlat alapján: a területi és személyi elvű autonómiák sikeres gyakorlatba ültetésével. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága soros ülését október 7-én, Marosvásárhelyen tartotta. Az ülés aktualitását a Székelyföld autonómiatervezetének újbóli parlamenti visszautasítása, a Magyar Országgyűlés Románia Európai Unió-s tagságáról szóló szavazása, valamint a kisebbségi törvénytervezet folyamatban lévő parlamenti vitája adta. Az ülés külön pontját képezte a magyar kormány által bejelentett „nemzeti vízum” kérdése. Az autonómiaprogram egységes képviseletének alapját csakis a párbeszéden alapuló összefogás adhatja. Sajnálatosnak és elítélendőnek tartjuk, hogy az RMDSZ továbbra is monopolhelyzetének megtartásához ragaszkodik, a tényleges párbeszédre pedig nem hajlandó. Sem az EMNT-vel, sem az SZNT-vel, sem pedig az erdélyi civil társadalom erőivel nem kíván szóbaállni. Az erdélyi magyar–magyar párbeszéd beindítására javasoljuk az Erdélyi Magyar Állandó Értekezlet (ERMÁÉRT) létrehozását. Ennek célja a politikum, az egyházak és a civil szféra erőinek összefogása, a nemzeti minimum megfogalmazása. Tovább >>

Erdélyi magyar ellenzék- MPSZ: kezdődik az aláírásgyűjtés a pártbejegyzéshez
  2005.10.11. 09:12

[ 2005-10-11 - 07:10:18 ,Erdély ma] Október második felében megkezdi a pártbejegyzéshez szükséges támogató aláírások gyűjtését a Magyar Polgári Szövetség. Erről a területi elnökök döntöttek, és egy nemrég elkészült véleményfelmérés eredményei derűlátóvá tették az MPSZ vezetőségét. Tovább >>

 
   

 

SZNT: a román kormány nyilvánosan utasította el alapvető közösségi jogunkat
  2005.10.11. 06:09

Erdély ma, 2005.10.10. A Székely Nemzeti Tanács felszólította Románia elnökét, támogassa Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozását. Románia elnöke nyilvánosan tett kijelentésben utasította el a székelység alapvető emberi közösségi jogát a területi önkormányzásra. A Székely Nemzeti Tanács felszólította Románia miniszterelnökét, támogassa a székelyföldi autonómia-törekvéseket. A miniszterelnök válaszra sem méltatta. Tovább >>

Székely Nemzeti Tanács - Csapó József: „Csakis magunkra számíthatunk”
  2005.10.09. 21:48

[ 2005-10-09 - 20:34:21 ,Erdély ma] Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Állandó Bizottsága. A testület szombaton délután több határozatot fogadott el, és nyilatkozatot fogalmaztak meg a romániai hatóságok Székelyföld autonómiájával kapcsolatos magatartásáról is. Az SZNT csatlakozik a Budapesten működő Árpád Médiaközponthoz melynek fontos szerepet szántak az autonómia ügyének népszerűsítésében. Az autonómia-törekvéseknek a fogadtatása egészen más ma, mérsékeltebb, mint ezelőtt tíz évvel volt, nem érte el a demokratikus jogállamban szokásos pozitív választ, de halad feléje, mondta kérdésre válaszolva az SZNT elnöke. „Ebben a folyamatban a közképviselettel ellátott szervezet, az RMDSZ hatásköre lenne, hogy lépésről lépésre, programjának megfelelően az Európai Parlamenthez, Tanácshoz, Unióhoz forduljon – fogalmazott Csapó, hozzátette: ezt bizonyos okok miatt nem teszi meg. Az elnök szerint az önkormányzás ügyében elsősorban az erdélyi lakosság partnerségére számítanak, mint fogalmazott: a Székely Nemzeti Tanácsban sok az RMDSZ-tag, nem különböztethető meg, hogy valaki az RMDSZ vagy az MPSZ tagja, a lényeg az, hogy székelyföldi, magát székely származású magyarnak tekinti, és Székelyföld autonómiáját igényli. Tovább >>

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK