Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Magyar összefogás, magyar igazság és egy nemzetben gondolkodás honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Honlap menü
 
Fórumok
 
Partner oldalak
 
Hasznos linkek
 
Trianon árnyékában
 
Tudatos asszimiláció

 
Mit adtunk a világnak?

 
Irodalom és Trianon

 
Összetartozunk
 
Szent Korona eszme és tan
 
Linkek
 
Aktuális és kiemelt fontosságú hírek
 
Egy nemzetben gondolkodás honlapja - Ajánljon minket !

  

 
Autonómiát a felvidéki magyarságnak is !

  

 
Testvéroldal

      

 

 
Rablóbéke (kattintson a képekre)

           

 

 
 
 
 
 
Látogatók

free counters

 
Történelem
 
Horthy Miklós
 
The Threaty Of Trianon In English
 
A magyar nyelv ősnyelv
 
Magyarellenesség
 
Hírek
Hírek : A likvidátor - pozsonyi körkép

A likvidátor - pozsonyi körkép

  2005.09.03. 17:30

2005. augusztus 27. (25. oldal)Magyar Nemzet Kaszás Péter A szlovák főváros látképét uraló pozsonyi várban a Szlovák Köztársaság nemzeti múzeuma működik, amelynek tárlata rendkívül gazdag. A magyar turista azonban nemcsak az idegen érdeklődésével bolyong a kiállítások között, hanem történelmünkhöz kötődő emlékek után is kutat. Többnyire hiába.

A likvidátor
Pozsonyi körkép: rendezetlen a magyarok és a szlovákok viszonya

2005. augusztus 27. (25. oldal)Magyar Nemzet

Kaszás Péter
A szlovák főváros látképét uraló pozsonyi várban a Szlovák Köztársaság nemzeti múzeuma működik, amelynek tárlata rendkívül gazdag. A magyar turista azonban nemcsak az idegen érdeklődésével bolyong a kiállítások között, hanem történelmünkhöz kötődő emlékek után is kutat. Többnyire hiába.

Emeletről emeletre járva nézelődünk, végül a teremőrtől kérünk segítséget. Újra végigjárjuk a termeket. Valóban: a díszes üvegajtókon áthaladva eljutunk az utolsó helyiségbe, amelynek falán ütött-kopott ajtót fedezünk fel. Ebben a kis, elhanyagolt szobában őrzi a szlovák nemzeti múzeum a magyar Szent Korona másolatát, amelyet 1967-ben kapott a Magyar Népköztársaságtól. A koronamásolattal való bánásmód tökéletesen illusztrálja, milyen megbecsülésnek örvend ma Szlovákiában a több mint félmillió lelket számláló felvidéki magyarság.
A tárlatvezetés szlovákul kétszáz, angol, német és orosz nyelven négyszáz koronába kerül óránként. Magyarul sajnos nincs. Ahogy a kiállítótermekben sem találunk egyetlen magyar feliratot sem.
– Minden nyelven nem írhatjuk ki a kiállított tárgyak ismertetőit. Spanyolul, portugálul és svédül sincsenek feliratok, nem csak magyarul – magyarázza érdeklődésünkre a jegyszedő asszony. – Magyar állampolgártársainknak pedig tudniuk kell szlovákul.
Ez az az ártatlannak tűnő mondat, amelyet a szlovák politikának az elmúlt évtizedek során olyannyira sikerült beültetnie a köztudatba, hogy ma a felvidéki magyar gyermekek egynegyedét szlovák tanítási nyelvű általános iskolába íratják a szüleik, ráterelve őket az identitásvesztés, az asszimiláció útjára.
Az egykori koronázási városból mára szinte teljesen eltűntek a magyarok. A 2001-es népszámlálás szerint számuk alig éri el a 16 ezret, ami a szlovák főváros lakosságának csupán mintegy négy százaléka. Működik magyar óvoda, általános iskola, gimnázium, és a legtöbb országos magyar szervezetnek is itt van a székhelye. A még hatvan évvel ezelőtt is háromnyelvű Pressburg azonban ma már végleg a múlté.
– Szeretem ezt a várost, itt nőttem fel – meséli Schuster Péter vállalkozó, akit a két nép közötti viszonyról kérdezünk. – Ahogy a környezetemben érzékelem, a kapcsolat folyamatosan javul. Egyre kevésbé számít, hogy kinek milyen a származása. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne min javítani – teszi hozzá, majd további érdeklődésünkre így folytatja: – Vegyes házasságban élek, a feleségem szlovák. Mielőtt a kisfiunk megszületett volna, találkoztunk egy családpszichológussal. Amikor elmondtuk neki, hogy a gyermekkel mindketten a saját anyanyelvünkön fogunk beszélni, a reakciója nagyon meglepett bennünket. Azt javasolta, hogy hároméves koráig csak szlovákul szóljunk hozzá, mert a kicsi egyébként elveszíti a „családérzetet”, és éjszakánként be fog pisilni. Ami persze nem történt meg, noha a helyzet még annyival bonyolódott, hogy édesapám – német nemzetiségű lévén – kizárólag németül szól az unokájához.
A második világháború előtt Pozsonyban mindenki beszélt három nyelven. Aztán jött Benes elnök és a dekrétumok, s egyszerre minden megváltozott. A németeket, a magyarok egy részét kitelepítették, s az iparosodó nagyvárosba tömegével kezdték telepíteni a szlovákokat. A deportálási hullám a pozsonyi magyarok közül főleg a középosztályt, a hivatalnokokat, illetve az értelmiséget érintette. Ezeknek a rétegeknek az utánpótlása évtizedeken át lehetetlen volt, mivel magyar felsőoktatási intézmény nem működött, s a révkomáromi Selye János Egyetem csak tavaly ősszel nyithatta meg kapuit.
– Az egyetem? Meglátja, még sok vitának lesz az okozója – véli egy turistákra váró taxisofőr. – Én mondom magának, nagy hiba volt megalapítani. Ez, kérem, Szlovákia, és itt szlovák egyetemekre van szükség. Aki magyar egyetemen akar tanulni, menjen Magyarországra!
– A magyaroknak egy szavuk sem lehet – veti közbe egy kollégája. – Kormányon vannak, és ők döntenek mirólunk. Mit akarnak még?
Ezt a szemléletet Eduard Benes csehszlovák köztársasági elnök alapozta meg hatvan évvel ezelőtt. Ő ugyanis jól tudta, hogy a jog- és vagyonfosztás által megváltoztathatja a társadalmi viszonyokat, de a magyar kisebbségben hosszú időre elültetheti a kisebbrendűség, a többségi nemzetben pedig a felsőbbrendűség érzését. És Benes persze azzal is tisztában volt, hogy a jogaitól és vagyonától megfosztott felvidéki magyarság nem fog egykönnyen talpra állni. De vajon mit tud erről, illetve mit ért ebből az egyszerű ember?
– Egyvalamit tudnia kell – mondja egy unokáját kísérő nagypapa. – A Benes-dekrétumok a kölcsönösség elvén alapultak. Magyarország 1938-ban elfoglalta és elcsatolta Dél-Szlovákiát, a szlovákok pedig nagyon sokat szenvedtek. Ami a háború után történt, az ennek a következménye volt.
Húsz év körüli utcai képeslapárushoz fordulunk, őt is megkérdezzük a dekrétumokról. Jókedvűen válaszol:
– Valami kisajátítás és kitelepítés Szlovákiából, enynyit tudok. Hogy mi miatt, azt viszont sajnos nem. Jobban kellene ismernem a témát ahhoz, hogy véleményt tudjak alkotni róla. Szerencse, hogy nem kellett érettségiznem történelemből – teszi hozzá nevetve.
– Azt maguknak nagyon jól kell tudniuk, hogy mik voltak a Benes-dekrétumok! – vágja szemünkbe egy középkorú járókelő. – És azt is, hogy a magyarok mit csináltak itt évszázadokon át! – harsogja.
Ismét fiatalokba botlunk. Egy fiú és egy lány jönnek kézen fogva, mindketten tizenkilenc évesek. A fiú a bátrabb:
– Benes-dekrétumok? Voltak, azt tudom. De hogy pontosan mik is voltak… Valami a trianoni egyezséggel kapcsolatban, ugye? Magyarország és Szlovákia között? Véleményem nem nagyon van róla, annyira nem ismerem az ügyet. Elég kevés történelemóránk volt – magyarázza.
A tájékozatlanság persze nem csak a szlovák történelemoktatás „mulasztására” vezethető vissza. Hiszen tucatnyi pozsonyi könyvesboltban megfordulva tapasztalhattuk, hogy Sidonia Dedinová cseh írónő számos nyelven – többek között magyarul is – megjelent nagy sikerű dokumentumkötete, az Eduard Benes, a likvidátor (2003) sehol sem kapható. Sőt ahogy az eladóktól megtudtuk, a legtöbb üzletben sohasem árulták.
Mindezek után nem csoda, ha a Benes-dekrétumokról érdemleges válasszal csak az idősek tudnak szolgálni.
– Tizenöt éves voltam, amikor a háború véget ért, de ami utána történt, arról is csak annyit mondhatok, hogy nem volt helyes. Nem lett volna szabad megtörténnie, hogy embereknek el kelljen hagyniuk az otthonukat – lep meg bennünket válaszával egy idős aszszony, akinek a családjában sem németek, sem magyarok nincsenek. – A kommunizmus alatt a Benes-korszakban történtekről beszélni sem volt szabad, ezért tudnak róla keveset a fiatalok – mondja.
– Írja le nyugodtan a nevemet, Milan Choma vagyok Késmárkról. A véleményem pedig az, legfőbb ideje, hogy a két nép közelebb kerüljön egymáshoz. Mindkét ország tagja az Európai Uniónak, ezenkívül számos közös történelmi emlék köt össze bennünket, hiszen a magyarok és a szlovákok is az Osztrák–Magyar Monarchiában éltek. Egyszerűen igyekeznünk kell megtalálni a közös pontokat. Úgy érzem, hogy mi lent dolgozunk ezen – Késmárkon például Thököly halálának 300. évfordulója alkalmából emléktáblát helyzetünk el –, de ugyanezen odafent a politikusoknak is munkálkodniuk kellene.
– Tudja, hogy itt, Pozsonyban főzik a legjobb magyar gulyást? – kérdezi mosolyogva Wagih Khoury libanoni–francia származású étterem-tulajdonos. – Tudja, én nem a származásuk szerint különböztetem meg az embereket. Nekem nem az számít, hogy valaki magyar vagy szlovák, a barátaim és az alkalmazottaim között is vannak szlovákok és magyarok egyaránt. Amit a magyarokon látok, az csak annyi, hogy nagyon rosszulesett nekik, ami decemberben történt. Ezek az emberek megrendültek. Azt hiszem, Magyarország súlyos hibát követett el azzal, hogy elutasította a referendumon feltett kérdést.
Igen. Magyarország időnként követ el súlyos hibákat. December ötödike valóban nagy lehetőség volt arra, hogy a felvidéki magyarság visszakaphassa önbecsülését és büszkeségét. De Magyarország másképp döntött, és a felvidéki magyaroknak most meg kell érteniük, hogy önerőből, segítség nélkül kell talpra állniuk. Az Ipoly mentén ezt már meg is értették. Aminek köszönhetően – egy lelkes adománygyűjtést követően – másolatot készíttettek a magyar Szent Koronáról, amely ezúttal az őt megillető helyre, az ipolybalogi Árpád-kori templomba kerülhet, ahol eredetijét 1304-ben őrizték.


Cikk küldése e-mailben | | Nyomtatási verzió 
 

 
A honlap látogatottsága
Indulás: 2005-04-08
 
Jelenlegi látogatók száma

  látotagó olvassa a lapot.

 
Magyar helységnévkereső
 
Az andocsi Máriához
     
 
Ismerős Arcok

             

 

     Tovább >>kapcsolódó I.        

     Tovább >>kapcsolódó II   

 
Trianon himnusz - Csík zenekar

Tartsd magad, nemzetem !

 
Égi Élő Igazság- A Szent Korona Tana

A Szent Korona misztériuma és tana

 
Segítse a Trianon Kutató Intézetet

 
Üzenet az MSZP szavazóknak

      

 
El kell ismertetnünk Trianon igazságtalanságát!

    

 
Vérző Magyarország

      

 
Csevegő - regisztráltaknak

 
Jobbik

 

 

 

  
       A Jobbik nemzedék című dokumentumfilm letölthető:

  Jobbik kiskáté: 

 
Hozzászólások a cikkekhez
Friss bejegyzések
2011.01.08. 10:19
2010.07.26. 18:16
2010.07.20. 16:34
2010.02.09. 11:11
2009.12.17. 20:40
2009.08.31. 16:34
2009.08.02. 13:52
2009.07.29. 09:31
2009.06.20. 09:42
2009.06.20. 08:53
2009.06.18. 15:04
2009.06.09. 17:06
Friss hozzászólások
 
Kérjük szavazzon !
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Eva Maria Barki:"az autonómiánál többet kell követelni !"”

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Az agresszív magyarellenes tót politika ellen mit tehetünk?
A magyarság asszimilációját célzó tót törvényhozást csak úgy állíthatjuk meg,

ha népszavazással revíziót követelünk (nemzetközi ügyet csinálunk)
ha az autonómiát támogatjuk (mely belügynek minősül, kisebb az esély a megvalósításra)
ha petíciózgatunk az EU-nak,hogy helyettünk oldja meg a kérdést
Nemzetközi bíróság vizsgálja felül a Párizsi békeszerződést és döntsön a revízióról/autonómiáról
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Az Erdély Ma honlap legfrissebb hírei
 
Amit az autonómiáról tudni érdemes

Példák Európában és világszerte:

Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja:

 Nyugat Európa: 

 
Amit az állampolgárságról tudni érdemes

 Érvek a kettős állampolgárság mellett tovább >>

  Frissítések a témában:

 

 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK